EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Sean Penn, copilul teribil al Hollywood-ului împlineşte 50 de ani

Sean Penn împlineşte 50 de ani la 17 august, cu două Oscaruri la activ, o carieră solidă şi mai multe premiere în aşteptare. Talentul a îmblânzit bestia iar acum la jumătate de veac de fiinţă, nimeni nu mai pune la îndoială că Sean Penn a devenit unul dintre ‘cei mari’ ai Hollywood-ului, notează ziarul La Vanguardia.

Cameleonic şi temperamental, Sean Penn poartă în priviri o ură mocnită dar şi o blândeţe de copil. Sensibilitatea şi brutalitatea ‘a la Marlon Brando’, se îmbină ca şi flerul său pentru a face carieră.
‘Actorul meu preferat este Sean Penn’, a spus el când a fost prima dată nominalizat la Oscar, pentru ‘Dead Man Walking’. Şi-a rezumat astfel caracterul pe care l-a sublimat în interpretări magistrale, dar şi în revendicări politice, treceri pe la închisoare şi în cele două căsnicii furtunoase.

S-a născut la 17 august 1960 în Los Angeles County într-o familie de artişti care i-au uşurat drumul spre Hollywood. Curând s-a evidenţiat în roluri de rebel. A jucat roluri de traficant de droguri cu care şi-a făcut ucenicia de star de cinema, dar a ajuns celebru după căsătoria lui cu Madonna în 1985. ‘Îmi amintesc de această căsnicie ca foarte zgomotoasă.

Nu-mi amintesc de nicio conversaţie în cei patru ani de căsătorie’, spunea mai târziu Sean Penn. În vremea aceea el a fost arestat pentru agresiunea asupra unui paparazzi şi a jucat alături de Madonna – probabil cel mai prost film al său – în ‘Shanghai Surprise’. Cei doi au divorţat în 1989.
Deja în anii 90, talentul său a fost remarcat de clubul select al regizorilor, iar Sean Penn a devenit un actor solicitat cu roluri în ‘State of Grace’ – unde a cunoscut-o pe a doua soţie, Robin Wright – şi mai ales în ‘Carlito s Way’ al lui Brian De Palma.

Asemeni colegei sale de platou, Susan Sarandon care a început să se poziţioneze la stânga eşicherului politic, Penn devine una din conştiinţele Hollywood-ului. Drepturile minorităţii gay, războiul din Irak, apărarea preşedintelui venezuelan, Hugo Chavez, sau implicarea în Haiti au devenit fronturi ale activităţi sale. ‘Nu mă simt un politician.
Cred că a fi actor şi totodată om implică oarece politică dar şi o preocupare faţă de semenii tăi’, a spus el cu modestie. Şi-a făcut timp şi pentru a forma o familie – doi copii cu Robin Wright – fără să stea deoparte de unele scandaluri sexuale – prins în hotel cu două madele ruse – şi, mai ales, o carieră solidă.

După ce a fost premiat la Cannes pentru ‘She’s So Lovely’ şi cu două Copa Volpi la Venezia pentru ’21 de Grame’ şi ‘Hurlybulry’, Sean Penn a primit în sfârşit recunoştinţa Academiei, pentru interpretarea acelui tată amoral care respiră durere în ‘Mystic River’ şi pentru transfigurarea sa în Harvey Milk, filmul biopic semnat de Gus Van Sant.

Woody Allen, Oliver Stone sau Terrence Malick sunt alţi regizori care l-au avut sub bagheta lor, iar Penn şi-a consolidat cariera cu prestaţii elogioase în filme precum ‘Before Night Falls’ şi ‘All the King’s Men’. Pentru a doua parte a jumătăţii de secol el a repetat colaborarea cu Malick în ‘The Tree of Life’, a semnat deja cu Paolo Sorrentino pentru viitorul film ‘This Must Be a Place’ şi aşteaptă acum premiera la ‘Fair Game’ în care joacă alături de Naomi Watts.

Va încerca totodată să ne convingă şi că are stofă de actor de comedie în ‘The Three Stooges’, viitorul film al fraţilor Farrelly, şi va reveni la genul biografic cu ‘Genius’ unde îl va interpreta pe Max Perkins, cel care i-a descoperit pe Scott Fitzgerald şi Ernest Hemingway.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata