Ziua concedierilor: 50.000 de oameni din administraţia locală primesc preavize sau intră în şomaj

Luni, 16 august, a expirat termenul până la care administraţiile publice locale trebuiau să aprobe noile organigrame şi să rectifice atât bugetele proprii, cât şi pe cele ale instituţiilor subordonate, arată Gândul

Reducerea bugetelor trebuia să fie de 20 la sută, iar numărul concedierilor la nivel naţional să ajungă la aproximativ 50.000 de angajaţi. Noile organigrame au fost deja avizate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP).

În Bucureşti, concedierea personalului din administraţia publică se face după cum au interpretat primarii legislaţia. Majoritatea primăriilor au înţeles că disponibilizările se fac cu respectarea prevederilor Codului Muncii. Unii dau preaviz de 15 zile, alţii de 20 de zile.

Citeste si:  Sarkozy, Merkel şi Obama: automobilele se produc acasă

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, susţine că „modul în care se fac concedierile reprezintă bucătăria proprie a fiecărei primării. Ordonanţa spune că noile organigrame intră în vigoare imediat, deci fără previz pentru cei concediaţi”. La Primăria Sectorului 6, începând de luni, angajaţii vizaţi au primit preavizul. Potrivit biroului de presă, „preavizul este de 15 zile pentru cei care nu au funcţii de conducere şi de 30 de zile pentru directori sau şefi de departamente. Practic, oamenii vor rămâne şomeri în intervalul 1-15 septembrie”.Ca la mai toate primăriile, cei mai mulţi oameni vor pleca de la Administraţia Domeniului Public şi Poliţia Comunitară.

Citeste si:  Funcţionarii publici încep anul 2010 prin acţiuni de protest

La Primăria Sectorului 4, concedierile se fac fără preaviz. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat pentru Gândul că „ordonanţa prevede ca oamenii să plece de pe 16 august. Dacă nu le dau preaviz, încalc Codul Muncii, iar dacă le dau, nu am alocaţie bugetară şi vine Curtea de Conturi şi-mi impută banii„.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata