Cum a luat un analfabet şomer credit de 10.000 de euro

– Procurorii de la Crimă Organizată au desfiinţat o reţea care a obţinut sute de mii de euro în mod fraudulos din credite bancare şi indemnizaţii pentru creşterea copilului aranjate prin Messenger, informează România Liberă.

În dosar sunt implicaţi inclusiv funcţionari din aparatul de stat, de la Agenţia pentru Prestaţii Sociale Sector 5, Administraţia Finanţelor Publice Sector 5 şi Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială din Capitală. Toţi aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri şi uz de fals.

Citeste si:  MFP propune TVA pentru achiziţiile intracomunitare de cereale, flori, carne, peşte, zahăr şi materiale de construcţii

Consultantul juridic, analfabet

Pentru obţinerea frauduloasă a creditelor bancare, capii reţelei operau prin intermediul a 18 firme. Iniţial, reţeaua găsea o persoană dispusă să solicite un credit, chiar dacă nu îndeplinea condiţiile. Respectivului i se făceau formalităţi de angajare pe una dintre cele 18 societăţi şi tot gruparea întocmea şi controla documentaţia necesară pentru dosarul de credit.

Conform procedurilor bancare, solicitantul este obligat să precizeze şi numele unei persoane din conducerea firmei la care lucrează, de la care banca poate să ceară referinţe în legătură cu solvabilitatea angajatului. În cazul de faţă, întotdeauna la telefon răspundea unul din membrii grupării infracţionale care, evident, confirma toate datele din dosarul depus de solicitantul de credit. La încasarea banilor, titularul împrumutului se prezenta la ghişeu întotdeauna însoţit de un membru al reţelei. Asta, deoarece persoanele care erau ajutate să se împrumute în acest mod cedau jumătate din banii încasaţi.

Citeste si:  Restanţele la credit au crescut de peste două ori în ultimul an

Printre beneficiari, procurorii au descoperit că se număra chiar şi un analfabet. Omul nu ştie să scrie, nici să citească, dar a fost angajat fictiv la una din firmele reţelei pe poziţia de consultant juridic. Bărbatul a reuşit să scoată astfel de la bancă 46.500 lei.

Anchetatorii au stabilit că până în prezent au fost obţinute credite în valoare de 664.011 euro, 544.210 lei şi 99.126 franci elveţieni. Până în prezent au fost identificate 17 persoane care au contractat astfel de credite în nume propriu.

Citeste si:  Creatorul software-ului McAfee a fost închis în Spania, spun sursele
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata