23 August, fără ultimul stâlp al stalinismului: Gheorghe Apostol

Gheorghe Apostol, omul căruia Ceauşescu i-a furat şefia ţării în 1965, a decedat sâmbătă, la vârsta de 97 de ani. A fost iniţiatorul „Scrisorii celor şase“, un document care a produs o fisură în Cortina de Fier. Comunist din 1928 (de la vârsta de 15 ani), Apostol a ratat în două rânduri întâlnirea cu istoria: în ’65, când Ceauşescu l-a dat la o parte, şi apoi în ’89, când Brucan a tras „Scrisoarea celor şase“ pe turta sa.

Gheorghe Apostol, unul dintre primii lideri ai Partidului Comunist Român, a decedat sâmbătă după-amiază, cu două zile înainte de 23 August, sărbătoarea naţională a României în perioada comunistă. Apostol, care tocmai împlinise 97 de ani, a fost contracandidatul lui Ceauşescu la funcţia de lider al partidului, conform Adevărul.ro.

Conştient că nu va supravieţui în lupta cu cancerul, Gheorghe Gheorghiu-Dej a lăsat cu gură de moarte, în 1965, ca Apostol să-i succeadă la putere. Totuşi, Gheorghe Maurer, înţeles cu Ceauşescu, a tranşat funcţia în favoarea lui „Nea Nicu”.

Citeste si:  Îndrăgostit de Carpaţi - aventura românească a campionului mondial, austriacul căruia i se spune "Romaniacs''

Anticeauşismul

Gheorghe Apostol era ultimul semnatar în viaţă al „Scrisorii celor şase”, document citit la 11 martie 1989 la Europa Liberă şi BBC. „Scrisoarea celor şase” a mai fost semnată de Alexandru Bârlădeanu, Corneliu Mănescu, Grigore Răceanu, Constantin Pârvulescu şi Silviu Brucan, toţi aflaţi în dizgraţia lui Ceauşescu. Chiar dacă Brucan a vrut să-şi aroge calitatea de iniţiator al „Scrisorii”, istoricii îi atribuie aceste drepturi lui Apostol.

Gheorghe Apostol a povestit în cartea pe care a scris-o împreună cu ziaristul Ion Jianu care au fost jocurile de putere din preajma morţii lui Gheorghiu Dej şi de ce a ajuns Nicolae Ceauşescu prim-secretar al Partidului Muncitoresc şi, mai apoi, preşedintele României. „Dej i-a spus lui Maurer să mă aleagă pe mine prim-secretar. Eu i-am spus lui Maurer: «Această problemă poate fi rezolvată numai de Comitetul Central al Partidului Muncitoresc». «Desigur», a spus Maurer. Apoi l-am întrebat pe Maurer: «Ce vei face cu Ceauşescu?». Iar răspunsul lui Maurer, preşedintele Consiliului de Miniştri, a fost: «O să îl aduc aici, în Guvern, să-l învăţ lucruri noi. O să-l pun şef la Agricultură»”.

Citeste si:  Lipsa acută a investiţiilor în ultimii 20 de ani, cea mai mare problemă a minelor din Valea Jiului

De fapt, Maurer juca perfid. Imediat după moartea lui Dej a avut loc o întâlnire între Ceauşescu, Maurer şi Chivu Stoica. Apostol continuă: „În dimineaţa de după moartea lui Dej am mers la Biroul Politic, unde am văzut că era o adunare a Comitetului Central. Eu nu ştiam nimic de această adunare. Iar Maurer a început să spună următoarele:

«Tovarăşi, după consultări cu veteranii Partidului, am ajuns la decizia de a-l alege pe Nicolae Ceauşescu în poziţia de prim-secretar». S-a lăsat o linişte de mormânt. Nimeni nu se aştepta, nimeni nu-l plăcea pe Ceauşescu. Era impulsiv şi ducea o viaţă izolată. Maurer voia să rămână prim-ministru, Chivu Stoica voia scaunul Consiliului de Stat, iar Ceauşescu voia să fie prim-secretar. Şi astfel, toţi şi-au atins ţelurile”.

Citeste si:  PÎCCJ: Ioan Ficior, acuzat de infracţiuni contra umanităţii

După acest moment, Apostol a fost marginalizat de Ceauşescu. Pentru a nu mai reprezenta un pericol, Apostol a fost trimis ambasador în câteva ţări din îndepărtata Americă de Sud.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata