Grupuri evreieşti critică BNR pentru moneda comemorativă dedicată lui Miron Cristea

Mai multe grupuri evreieşti critică Banca Naţională a României (BNR) după ce aceasta a decis să nu retragă din circulaţie o monedă comemorativă dedicată unui lider antisemit al Bisericii Ortodoxe Române.

Moneda îi este dedicată patriarhului Miron Cristea care, în calitate de prim-ministru în 1938-1939 a lipsit de cetăţenie circa o treime din românii evrei înainte de Al Doilea Război Mondial. Miron Cristea s-a aflat în fruntea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) între 1925 şi 1939. Moneda face parte dintr-un set comemorativ pentru cei cinci patriarhi care au condus BOR din 1925.

Citeste si:  Site-ul standard.ro, transformat în platformă de opinii

‘Suntem şocaţi şi dezamăgiţi că Banca Naţională a României a decis să-l onoreze pe Miron Cristea, chiar după ce a luat în considerare acţiunile şi declaraţiile sale antisemite’, a scris Abraham H. Foxman, directorul naţional al ADL (Anti-Defamation League), într-o scrisoare adresată preşedintelui român Traian Băsescu.
‘Deşi condamnăm categoric decizia Băncii Naţionale de a menţine în ciculaţie moneda dedicată lui Cristea, sperăm că efortul de a promova educaţia în ceea ce priveşte Holocaustul şi aducerea aminte printre români poate beneficia de pe urma erorii de judecată a Băncii Naţionale’, a scris Foxman.

Citeste si:  Cursul a coborât la 4,1049 lei/euro
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata