Portretul-robot al emigrantului român: tânăr şi fără bani

Mai bine de 85% din români îşi doresc să părăsească România în speranţa că vor avea o viaţă mai bună. Urmează un exod sau sunt doar vorbe aruncate-n vânt? Avem de-a face cu un fenomen de migraţie fără precedent. După ’89 am avut o migraţie politică, după 2000, una economică. Acum, românii pleacă din deznădejde.

În ultimele luni, tot mai mulţi tineri – şi nu numai –  s-au despărţit de ţara lor natală pentru a-şi încerca şansele acolo unde traiul decent nu este un fruct interzis, scrie Adevărul.ro.

Peste 60% din românii plecaţi în Italia nu se mai întorc acasă

Pe stradă, la televizor, în cercul de cunoştinţe. Asta întrucât, cel puţin la nivel declarativ, peste 85% din români vor să emigreze, relevă un studiu realizat de site-ul de recrutare Myjob, pe un eşantion de 5.160 de români în perioada 7-31 iulie, anul acesta.

Citeste si:  Vechii romani aveau un regim alimentar variat şi importau produse, arată descoperirile arheologice

Afaceri prospere pe timp de criză pentru românii din Italia

Cei mai vehemenţi sunt românii din judeţul Caraş-Severin: 100% din cei chestionaţi au spus că vor să plece şi numai 2,78% din arădeni ar mai sta în ţară pentru că au familie aici, deşi nu cred că lucrurile merg într-o direcţie bună.

Un sfert, gata de start

Mai mult, peste un sfert dintre participanţii la studiu au declarat că ar pleca în altă ţară în orice moment, în timp ce 17,11% din respondenţi şi-ar chema şi partenerul de viaţă, după ce s-ar acomoda în ţara adoptivă. Numai 10,27% din cei chestionaţi au spus că nu-şi doresc să plece din ţară atât timp cât familia lor se află în România şi numai 3,32% consideră că ţara noastră merge într-o direcţie bună, aşa că emigrarea nu este o soluţie pentru ei.

Citeste si:  AHK România: Biomasa este o sursă de energie importantă în România care poate atrage investiţii germane semnificative

Românii cu vârste de peste 55 de ani reprezintă categoria cea mai dezamăgită de felul în care merg lucrurile în ţară. 70,27% din cei trecuţi de 55 de ani au declarat că ar fi dispuşi să plece peste hotare în măsura în care şi-ar găsi un loc de muncă adecvat pregătirii lor.

Specializarea, cheia reuşitei

„Există fără doar şi poate o selecţie a lor. Gândiţi-vă că sunt numeroase meserii care nu sunt deschise transferului. Evident că pentru o profesoară de limba română nu va fi deloc uşor să-şi găsească de lucru în altă ţară. De fapt, profesorilor, în general, nu le va fi chiar simplu să emigreze. Pentru a practica această meserie este absolut necesară cunoaşterea temeinică a limbii acelei ţări”, arată sociologul Alfred Bulai.

Citeste si:  Informații noi pentru românii care trimit bani din străinătate

Sociologul face o diferenţă clară între angajaţii din sistemul medical cu privire la şansele lor de reuşită. „Un medic generalist va fi mult mai dependent de cunoştinţele de limbă decât un chirurg sau o asistentă”, explică Bulai. La fel de norocos poate fi şi un pompier care-şi doreşte s-o ia de la zero într-o altă ţară, nuanţează sociologul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata