Sute de ieşeni s-au îmbolnăvit subit după intrarea în şomaj

Un nou fenomen pare să ia amploare în rândul persoanelor rămase fără un loc de muncă: îmbolnăvirea bruscă. Inventivitatea ieşenilor nu lipseşte când vine vorba de stors bani de la bugetul statului. O simplă hârtie de la doctor poate aduce bani în plus unei persoane disponibilizată şi chiar prelungirea perioadei de şomaj. În funcţie de gravitatea bolii, statul plăteşte între 75 şi 100% din media veniturilor pe ultimele şase luni. Aşa se pot suplini veniturile pierdute şi cu un confort sporit, menţioneză Evenimentul.

Numai în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi există aproximativ 780 de şomeri care au beneficiat în acest an de concediul medical.

Citeste si:  Coaliţia a decis redactarea legii holdingului şi reevaluarea impozitului minim, până la 1 septembrie 2010

Trendul este în continuă creştere, fapt ce ridică bănuieli asupra veridicităţii bolilor peste care şi-aupus parafa medicii. Şomerii au dreptul de a beneficia de concediul medical pentru că, în mod normal, ajutorul de şomaj se dă pentru căutarea activă a unui loc de muncă, activitate imposibilă pentru un om „bolnav”.


Bolnav închipuit, cu indemnizaţii substanţiale


Şomerul primeşte sume consistente în plus
, în condiţiile în care perioada de şomaj, care poate fi de cel mult 12 luni, se reia abia după terminarea concediului medical.„În baza certificatului medical prezentat de şomer  se suspendă indemnizaţia de şomaj, urmând ca el să primească o indemnizaţie de incapacitate temporară de muncă. Beneficiul major al şomerului care s-a îmbolnăvit este prelungirea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj cu suma zilelor de concediu medical de care a beneficiat”, precizează Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata