Drepturi de autor – vezi care sunt declaraţiile de contribuţii sociale

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala pentru care se platesc contributiile individuale (pensie, somaj si sanatate) trebuie ca pana la 25 august sa depuna trei declaratii, cate una pentru fiecare contributie, scrie Ziare.com.

Drumurile lunare vor trebui facute la casa teritoriala de pensii, la agentia de ocupare a fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti sau la casa de asigurari de sanatate.

Declaratiile se depun pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara. Daca nu se fac venituri acest lucru trebuie anuntat la cele trei case de asigurari, in termen de 3 zile lucratoare.

Citeste si:  ARR a aplicat amenzi de 89.700 de lei în urma unor controale

Cei care realizeaza venituri de natura profesioanala ocazional vor depune declaratiile ori de cate ori realizeaza venituri, pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara.

Termenele de declarare constituie şi termene de plată a contribuţiilor individuale pentru asigurările sociale, asigurările de şomaj.

Pentru asigurările de sănătate, virarea contribuţiei în procent de 5,5%se face trimestrial, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.

Plată contribuţiilor individuale se efectuează în contul bugetului asigurărilor sociale de stat, în contul bugetului asigurărilor pentru şomaj, precum şi în contul bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sananate.

Citeste si:  Populaţia Bulgariei a scăzut la nivelul anului 1956

Pentru neachitarea contribuţiilor la termenele scadenţe se plătesc dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform Codului Fiscal.

Se dau amenzi pentru:

* necomunicarea datelor şi informaţiilor solicitate în scris de casele de pensii, precum şi de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă – amendă de la 300 lei la 600 lei
* comunicarea de date şi informaţii incomplete sau eronate – amendă de la 300 lei la 600 lei
* nedepunerea la termen a declaraţiilor de asigurare – amendă de la 2500 lei la 5000 lei

Citeste si:  Traian Băsescu: Există şapte luni pentru stabilirea criteriilor în vederea disponibilizărilor
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata