Topul celor mai profitabile companii din România. Statul deţine trei din primele zece


Cel mai mare profit brut obţinut anul trecut de o companie în România este cel al OMV Petrom, de peste 400 de milioane de euro.

În 2009, anul în care economia locală a avut o recesiune de peste 7% din PIB, câştigul total al celor mai profitabile 300 de companii din România a fost de 9,5 miliarde de euro, echivalentul a 25% din veniturile totale ale statului.

Liderul clasamentului este OMV Petrom, care a reuşit să obţină un profit brut de 401,3 milioane de euro, în scădere cu 8% faţă de anul precedent. La o distanţă de 80 de milioane de euro în urmă se află ocupantul locului doi, operatorul de telefonie mobilă Orange, care a înregistrat anul trecut un câştig brut cu 38% mai mic decât cel din 2008, conform ziarului Gândul.

Topul primelor cinci este completat, în ordine, de Vodafone, BRD SocGen şi de Fondul Proprietatea. Dacă în cazul unor companii precum OMV Petrom, Orange, Vodafone sau Romgaz, era de aşteptat un rezultat bun, economiştii susţin că prezenţa unei bănci în top zece este o surpriză destul de mare.

Citeste si:  VALIMAR IMPEX SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

O surpriză plăcută este faptul că statul român deţine acţiuni la patru dintre cele mai profitabile zece companii din România, respectiv la OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Romgaz şi Electrica.

Cele patru companii au obţinut, în total, anul trecut, un profit brut de aproape 950 de milioane de euro, sumă egală cu cea pe care spera să o obţină statul prin majorarea TVA de la 19% la 24%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata