Ce spun clienţii despre încercarea băncilor de a impune marje mai mari: Nu am beneficiat de scăderea Euribor, dar vom fi loviţi de creşterea lui

Odată cu apropierea datei de 21 septembrie, până la care băncile trebuie să modifice toate contractele de credit aflate în derulare, tensiunile dintre clienţi şi bancheri cresc vertiginos, în dispută fiind modul de calcul al dobânzii, de care va depinde valoarea ratelor care vor fi plătite în viitor, scrie Ziarul Financiar

 

Practic, bancherii încearcă să îşi protejeze veniturile, propunându-le clienţilor care au acum credite cu dobânzi variabile, dar în con­diţii netransparente, formule de calcul în care aplică marje foarte mari peste indicatorii de referinţă – Robor sau Euribor. De partea cealaltă, clienţii îşi doresc să obţină odată cu schimbarea modului de calcul a dobânzii şi o reducere a ratelor, care în multe cazuri au rămas la nivelurile din 2008, în timp ce veniturile lor au scăzut.

Citeste si:  MFP a programat împrumuturi de 4,06 miliarde de lei şi 200 de milioane de euro de la bănci, în februarie

Indicatorii Robor şi Euribor, care reflectă costul la care băncile pot obţine împrumuturi în lei, respectiv în euro, de la alte bănci, se află în prezent la niveluri foarte scăzute, tocmai pentru că BNR şi Banca Centrală Europeană au relaxat politica monetară, pentru a contracara criza economică. Pe plan local, băncile au majorat însă dobânzile pentru clienţi, motivând prin creşterea costurilor de finanţare şi cheltuielile mari cu provizioanele pentru împrumuturile nerecuperate. Astfel, băncile au transmis către clienţi problemele lor.

“Cei care au făcut eforturi să-şi ducă creditele la bun sfârşit au fost puşi în situaţia să plătească dobânzi mărite începând cu anul 2008 şi în 2009. Acum, când în sfârşit vin să se facă nişte reglementări fireşti până la urmă, băncile ne pun în faţă acte adiţionale în care marja băncii este aproape cât dobânda actuală de pe planurile de rambursare, la care se va adăuga şi un element variabil – Euribor”, a comentat Mihai pe site-ul ZF.

Citeste si:  Dragnea: Alegerile parlamentare anticipate nu sunt oportune, dar legea electorală trebuie schimbată

Riscul este ca pe viitor, o eventuală creştere a acestor indicatori să ducă la creşterea ratelor lunare, în condiţiile în care mulţi clienţi au rămas oricum supraîndatoraţi la bănci, după ce veniturile le-au scăzut în criză.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata