Salariile din BNR rămân diminuate, dar banca păstrează fondurile

Angajaţii Băncii Naţionale a Românei vor avea în continuare salariile diminuate cu 25%, însă BNR va păstra fondurile rezultate astfel pentru majorarea rezervelor sale statutare, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, adoptate în şedinţa de luni (30 august 2010).

“Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă ca salariile angajaţilor din BNR să fie în continuare diminuate cu 25 la sută, însă sumele rezultate în urma aplicării acestei diminuări nu vor mai ajunge la bugetul de stat, ci vor rămâne în continuare la dispoziţia Băncii Naţionale, urmând să fie destinate majorării rezervelor statutare ale băncii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Citeste si:  Cât plătesc anual la bancă cele 4,5 milioane de persoane care au împrumuturi

De asemenea, vor rămâne la dispoziţia BNR şi sumele rezultate din reducerea salariilor angajaţilor BNR care nu au fost virate către bugetul de stat până la momentul intrării în vigoare a OUG adoptate luni, a menţionat Muntean. Surse guvernamentale au declarat, însă că banii rezultaţi din diminuarea salariilor din BNR vor fi viraţi de bancă într-un cont special, pentru a fi folosiţi, probabil, de Guvern.

BNR va vira diferenţa de 25 la sută din fondul de salarii într-un cont special, care va fi folosit, probabil, la bugetul de stat”, au menţionat sursele citate.
Noua OUG adoptată de Guvern modifică prevederile Legii 118/2010 privind diminuarea salariilor bugetarilor cu 25 la sută.

Citeste si:  BRM: Prețul mediu ponderat al gazelor pe piața SPOT a fost în prima jumătate din decembrie de 64,43 lei/MWh

Virarea la bugetul de stat a sumelor rezultate în urma reducerii salariilor angajaţilor Băncii Naţionale a României a ajuns în atenţia Comisiei Europene, în a cărei opinie acest transfer este unul forţat de resurse financiare ale BNR către bugetul de stat, situaţie neconformă cu art. 123 din Tratatul UE. De asemenea, punctul de vedere al Băncii Centrale Europene este în sensul că transferul la bugetul de stat poate fi asimilat unei finanţări monetare, care este expres interzisă prin art. 123 din tratat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner