România a aplicat pentru sprijinul UE în urma inundaţiilor

România a transmis Comisiei Europene aplicaţia pentru accesarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene pentru acordarea unui sprijin în urma inundaţiilor suferite de ţara noastră în iunie-iulie, a declarat miercuri (1 septembrie 2010) purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

„Din partea Guvernului, prin Autoritatea coordonatoare şi de management a fondului solidaritatea al UE, a fost transmisă ieri (marţi – n.r.) aplicaţia pentru mobilizarea fondului de solidaritate ca urmare a inundaţiilor din iunie-iulie 2010. Aplicaţia a fost transmisă oficial comisarului european pentru Politică Regională, Johannes Hahn”, a spus Muntean, la Palatul Victoria.

Sprijinul destinat României este aşteptat de autorităţile de la Bucureşti până la sfârşitul anului. „În octombrie, după un termen de 6-8 săptămâni de la depunerea aplicaţiei, este aşteptată emiterea deciziei prin care se propune Parlamentului European şi Consiliului aprobarea unei sume din fondul de solidaritate în sprijinul României. Până la sfârşitul anului se aşteaptă finalizarea procedurii bugetare care implică Parlamentul European şi Consiliul”, a menţionat Muntean.

Citeste si:  O companie italiană ar putea produce în Vâlcea lapte după tehnologia "La Marchesa"

Potrivit acesteia, până la pragul de 0,6% din PIB, care în cazul României este de aproximativ 788 milioane de euro, valoarea sprijinului comunitar este de 2,5% din valoarea pagubelor, iar după acest prag de 6% din valoarea pagubelor. Guvernul a raportat pagube de circa 867 de milioane de euro în urma inundaţiilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner