România şi FMI ar putea să extindă acordul actual sau să aleagă unul de tip precautionary

Preşedintele Traian Băsescu i-a propus luni (6 septembrie 2010) şefului Misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks, ca în vederea întâlnirii din octombrie să fie analizată posibilitatea extinderii acordului existent între România şi FMI sau a încheierii unui acord de tip precautionary.

Preşedintele s-a întâlnit luni (6 septembrie 2010) la Palatul Cotroceni, cu Jeffrey Franks, care se află în România cu ocazia prezenţei la ceremoniile prilejuite de sărbătorirea a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.
„Mă bucur să vă văd din nou, aşteptând vizita din octombrie, când nu va mai fi o aniversare, ci o evaluare a dificultăţilor pe care le întâmpinăm. Oricum, propunerea mea este ca, în octombrie, cu ocazia vizitei, să ne uităm la viitorul acord dintre România şi FMI, să vedem dacă soluţia corectă este extinderea acordului existent sau încheierea unui acord de tip precautionary. Acesta este mesajul meu pentru dvs.

Citeste si:  Românii au cheltuit peste 10 milioane de euro în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai

Şi în acelaşi timp, urmărim să continuăm împreună reformele structurale şi absorbţia fondurilor europene. Este necesară crearea spaţiului fiscal pentru absorbţia fondurilor europene”, a declarat preşedintele în debutul întrevederii.
„Sunt de acord cu dvs., domnule preşedinte. După cum vă amintiţi, cu ocazia ultimei vizite noastre vizite, am pus accent pe faptul că există importante fonduri europene. E absolut nevoie de acestea pentru infrastructură şi cheia este eliminarea barierelor din sectorul public, care îngreunează absorbţia acestor bani„, a spus Jeffrey Franks.

„Avem bariere birocratice aici în România. Trebuie de asemenea să ne uităm la costurile sociale. Avem un deficit de 3,6 miliarde de euro, care e dramatic”, a replicat la rândul său Traian Băsescu.
În altă ordine de idei, Jeffrey Franks a apreciat ca foarte reuşit concertul aniversar, care a avut loc duminică seara la Ateneu pentru a marca 130 de ani de la înfiinţarea BNR, adăugând că şeful statului a făcut nişte observaţii foarte bune în discursul rostit cu această ocazie. Alături de Jeffrey Franks, la Palatul Cotroceni, s-au aflat reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, şi Age Bakker, director executiv în cadrul FMI.

Citeste si:  30% din produsele din metale preţioase de pe piaţa românească sunt neconforme
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata