Micii investitori îşi scot clădirile de birouri la vânzare. Unele preţuri sunt însă din alt film

– Agentiile imobiliare au in portofoliu zeci de cladiri de birouri scoase la vanzare, majoritatea construite in ultimii 10 ani, dar care in prezent nu mai ofera oportunitati proprietarilor stramtorati, care au nevoie acuta de cash. Problema lor este insa ca nu vand mai nimic, poate si pentru ca preturile cerute de unii dintre ei au ramas nejustificat de sus, la nivelul pietei din 2007, arată Dailybusiness.ro

 

Cladirea de birouri a fost in ultimii ani o investitie extrem de buna in Bucuresti, avand in vedere ca pana au inceput sa se simte efectele crizei pe piata bucuresteana nu prea se gaseau spatii finalizate si libere. Desi acest segment nu a ajuns niciodata la nivelul speculativ din rezidentiale, si aici micii investitori si-au incercat norocul. Au construit cladiri mici, de maxim cateva mii de metri patrati, dar majoritatea in zone cu acces bun.

Citeste si:  Materialele de construcţii se scumpesc

Acum, multe din aceste mici cladiri sunt scoase la vanzare. Unele au preturi mici, format din costul de constructie si un profit foarte mic, altele au insa preturi care amintesc de perioada de boom, calculele realizandu-se la yield-uri (randamente anuale – n.r.) de 7,5%. Randament foarte bun pentru 2007, in ultima perioada cumparatorii cautand yield-uri de peste 10%.

„Cei care se hotarasc sa vanda in acesta perioada sunt cei care au nevoie de lichiditati pentru achitarea unor datorii scadente sau pentru finantarea altor afaceri care sunt inca profitabile”, spune Adrian Dumitru, directorul departamentului exclusivitati al agentiei imobiliare Neocasa, care a mentionat ca interesul cumparatorilor pentru astfel de proprietati este mai ridicat in acest an, fata de 2009.

Citeste si:  România ar putea achiziţiona avioane Mirage 2000-9 la mâna a doua

De aceeasi parere sunt si reprezentantii Coldwell Banker. „Nevoia de cash ii determina pe foarte multi sa doreasca sa vanda. Unii au chiriasi si atunci vand ceva mai scump, altii au cladiri goale si le vand la pret de constructie si ceva, foarte putin, in plus„, spune Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, agentie care are cateva zeci de astfel de proprietati la vanzare. „Incercam sa le inchiriem, pentru ca vanzarile sunt aproape inexistente”, mai spune Ilie.

Citeste si:  Cum să ridici cât mai repede o casă ieftină

Cat despre preturi, acestea sunt extreme de diversificate, spre exemplu pe site-urile de profil o cladire de birouri cu 3.700 mp inchiriabili in zona Floreasca construita in 2008 are un pret de vanzare de 11,5 mil. euro plus TVA, iar in anunt se mentioneaza si randamentul: 7,5%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close