EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Export de aproape 15.000 de tone de carne în ţări din afara Uniunii Europene, în 2010

Operatorii români din industria alimentară au exportat în acest an aproape 15.000 de tone de carne şi produse din carne de bovine şi pasăre în ţări terţe din Orientul Mijlociu, Asia, Africa şi din zona Balcanilor, potrivit informaţiilor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În urma negocierilor purtate de ANSVSA cu autoritatea veterinară centrală din Regatul Haşemit al Iordaniei şi a vizitei efectuate în România în cursul lunii martie a acestui an, de către o delegaţie de medici veterinari din cadrul Ministerului Agriculturii Iordanian, au fost stabilite modelele de certificate sanitare veterinare pentru exportul de carne de bovine şi ovine în această ţară.

De asemenea, ca urmare a discuţiilor purtate la nivel de experţi, s-a convenit asupra modelelor de certificate sanitare veterinare pentru exportul de carne de pasăre şi produse din carne în Serbia şi Croaţia.
Potrivit ANSVSA, pe relaţia Siria, în urma corespondenţei purtate între cele două autorităţi veterinare, a fost stabilit modelul de certificat veterinar pentru exportul de carne de bovine din România, iar pentru exportul de membrane naturale în Republica Moldova a fost stabilit modelul de certificat sanitar veterinar.

În Republica Liban, exportul de produse lactate se derulează în baza modelului de certificat sanitar veterinar transmis de autoritatea veterinară centrală libaneză, analizat şi acceptat de ANSVSA.
Potrivit ANSVSA, operaţiuni efective de export au fost efectuate în Republica Moldova, Turcia şi în Statele Unite ale Americii, iar pentru celelalte relaţii unde România a exportat produse de origine animală, acestea s-au derulat pe baza modelelor de certificate sanitare veterinare puse la dispoziţie de operatorii economici, pentru care ANSVSA a garantat îndeplinirea condiţiilor solicitate de ţara importatoare.

În prezent, reprezentaţii români ai Autorităţii Veterinare se află în discuţii avansate cu omologii lor din Hong Kong şi Republica Liban pentru stabilirea modelelor de certificate în vederea efectuării exporturilor de carne de pasăre, bovine şi ovine în aceste ţări.
Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan, a subliniat că eforturile specialiştilor veterinari vor fi îndreptate în continuare către sprijinirea producătorilor români, care doresc să-şi extindă exporturile şi în ţările din afara Uniunii Europene.

„Facilitarea, din punct de vedere strict tehnic, sanitar-veterinar, a exporturilor româneşti de carne şi produse din carne, şi nu numai, este una dintre multele noastre îndatoriri. Mai ales acum, într-o perioadă de criză, producătorii români care doresc şi pot să-şi extindă exporturile către oricare altă zonă din afara Uniunii Europene, vor beneficia de sprijinul şi suportul tehnic al specialiştilor noştri’, a declarat preşedintele ANSVSA.

Până în prezent, operatorii economici români au exportat în ţările menţionate carne de ovine – 655 de tone, carne de bovine – 106 tone, carne de pasăre – 14.005 tone, produse din carne – 30,7 tone, membrane naturale – 11 tone, miere – 57 de tone, ouă consum – 1.393.200 bucăţi.
Solicitările de export ale operatorilor români pentru produse de origine animală au vizat state din Orientul Mijlociu – Iordania, Arabia Saudită, Liban, Siria, Irak -, ţări din Asia – China, Hong-Kong, Vietnam -, state din Africa – Libia, Liberia, Africa de Sud, Nigeria, Angola, Tunisia, Namibia, dar şi ţări din zona Balcanilor – Bosnia Herzegovina, Serbia, Albania, Kosovo, Croaţia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata