Medicamentele împotriva anxietăţii sporesc mortalitatea

Medicamentele împotriva insomniei şi a anxietăţii sporesc riscul mortalităţii cu 36% pentru utilizatorii lor, relevă un studiu publicat recent în Canadian Journal of Psychiatry.

Cercetarea efectuată de profesorul Genevieve Belleville de la Şcoala de Psihologie a Universităţii Laval din Quebec se sprijină pe informaţii referitoare la 14.000 de canadieni de vârste cuprinse între 18 şi 102 ani şi colectate timp de 12 ani de Institutul Statistic Canada.
În această perioadă, 15,7% dintre persoanele care indicaseră că au luat cel puţin o dată un medicament împotriva insomniei sau anxietăţii în cursul lunii precedente interviului au decedat. La cele care indicaseră că nu au folosit asemenea medicament, rata mortalităţii a fost de 10,5 .

Citeste si:  Ucraina va primi opt miliarde mc de gaz pe an în sistem invers via Slovacia din toamna acestui an

După ce a izolat alţi factori personali care puteau afecta riscul mortalităţii /printre care consumul de alcool şi de tutun sau depresia/, prof. Belleville a conchis că consumul somniferelor şi anxioliticelor cresc riscul mortalităţii cu 36%.
Un mare număr de ipoteze pot explica acest raport de la cauză la efect. Astfel de medicamente afectează rapiditatea reacţiei, vivacitatea în general şi coordonarea mişcărilor, ceea ce poate duce la căderi şi la alte accidente.

De asemenea, ele pot provoca tulburări ale respiraţiei în timpul somnului şi inhibarea sistemului nervos central, ceea ce creşte riscul de suicid. „Aceste medicamente nu sunt bomboane şi consumarea lor nu rămâne fără consecinţe”, a declarat dna Belleville, care recomandă o combinare a abordării farmacologice cu terapia psihologică pentru combaterea insomniei şi anxietăţii.

Citeste si:  Maria Şarapova riscă patru ani de suspendare după testul antidoping pozitiv

Categoria cea mai vizată de aceste riscuri este cea a „seniorilor” de vârste între 55-75 de ani: până la 20% dintre ei iau astfel de medicamente, faţă de 3-6% în medie din restul populaţiei canadiene, a precizat ea. O limită a studiului, recunoscută de dna profesoară, constă în faptul că nu a putut măsura anxietatea şi insomnia la persoanele care caută să le combată şi la cele la care aceste fenomene pot contribui de asemenea la un risc de mortalitate crescut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close