Preşedintele Indoneziei a semnat decretul de extrădare a lui Nicolae Popa

Ministerul Justiţiei a precizat joi (9 septembrie 2010) că preşedintele Indoneziei a aprobat, la 25 august 2010, decretul privind începerea procedurii de extrădare a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI.

„Din informaţiile transmise de Ambasada României la Jakarta rezultă faptul că preşedintele indonezian a aprobat, la 25 august 2010, decretul privind începerea procedurii de extrădare în cazul persoanei menţionate. Autorităţile indoneziene au precizat că vor iniţia măsurile aferente continuării procedurii de extrădare, etapa următoare fiind cea judiciară”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Citeste si:  Rusia suspendă temporar importurile de carne de porc şi de vită din Lituania

Ministerul reaminteşte că, la data de 9 decembrie 2009, a transmis Ambasadei României la Jakarta, cererea de extrădare şi documentele justificative, în vederea remiterii acestora, spre competentă soluţionare, Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Omului din Indonezia. Totodată, Ministerul Justiţiei precizează că procedura de extrădare se face în conformitate cu legea indoneziană.

Procurorii Parchetului General au emis ordonanţe de reţinere de 24 de ore pe numele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu şi a şoferului acestuia, Alex Stoian, ambii fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de favorizare a infractorului. La 17 mai 2010, PÎCCJ arăta că omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu i-a trimis lui Nicolae Popa, în noiembrie 2009, cu doar câteva zile înainte ca acesta să fie arestat la Jakarta, suma de 44.500 de euro.

Citeste si:  Ministrul Vasile Blaga a dispus un control la CS Dinamo

Conform procurorilor, ”în baza dispoziţiilor numitului Sorin Ovidiu Vântu, cetăţeanul moldovean Ţurcan Octavian a transmis sume de bani, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă din Nicosia-Cipru, în contul unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia”.
Destinatarul final al banilor era, potrivit anchetatorilor, prietenul lui Sorin Ovidiu Vântu, Nicolae Popa. Procurorii au efectuat joi percheziţii la locuinţele lui Sorin Ovidiu Vântu, preşedintelui Federaţiei Sindicatelor Libere Petrom, Liviu Luca, omului de afaceri Octavian Ţurcan şi Alex Stoian.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close