Spre ce se orientează investitorii ieşeni: hoteluri de lux cu SPA şi cramă, aqua-park şi centre de agrement

– Dacă proiectele, aflate deocamdată pe hârtie la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) N-E, se vor adeveri, Iaşul ar putea avea în circa doi ani două centre de agrement, unul privat în Copou iar celălalt al municipalităţii, în zona Ciric.

– De asemenea, primul hotel de 5 stele din Moldova îşi va câştiga luxul, piscina şi crama tot din fonduri europene.

– Contractele de finanţare au fost semnate prin Programul Operaţional Regional, mai exact pe al doilea domeniu de intervenţie din cadrul axei cinci prioritare pentru dezvoltarea turismului.

 

Hotelul Concordia din zona Bucium, deţinut de omul de afaceri Vasile Sârbu prin SC Auto Gas SRL, se pregăteşte să devină prima facilitate turistică de cinci stele din regiunea Moldovei, printr-un proiect de extindere în valoare totală de 16.997.930 RON, din care 8.421.166 RON reprezintă fonduri nerambursabile. Finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritara 5 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice.

 

SPA, săli de conferinţă şi cramă pentru a ascede la categoria „5 stele”

Actualul hotel urmează să fie extins de la aproximativ 3.000 mp, suprafaţă desfăşurată pe trei niveluri, la circa 7.000 mp, suprafaţă extinsă pe patru niveluri plus un etaj tehnic.

„Noul corp de clădire se va construi în prelungirea clădirii principale cu care va şi comunica. Aceasta din urmă va fi supusă unor lucrări de consolidare a structurii pentru a putea susţine noul edificiu. Antreprenorul general, SC Tec Telecom SRL din Iaşi, urmează să demareze lucrările la finele acestei luni, finalizarea proiectului fiind programată pentru data de 31 august 2012”, ne-a spus Vali Ţugui, reprezentant al Centrului de Idei şi Soluţii Financiare (CISF) Iaşi, care a asigurat consultanţa pe proiect.

Concret, spaţiul de cazare va creşte de la numărul existent de 28 de camere la 62, iar spaţiul de conferinţe se va îmbogăţi cu încă două încăperi, la care se adaugă o nouă sală de restaurant. „Proiectul prevede şi amenajarea unui SPA, cu piscină, hamam, saună, duşuri şi vestiare la care vor avea acces, pe lângă turiştii hotelului, şi persoanele interesate din exterior”, ne-a mai spus consultantul.

De asemenea, întrucât normele de acordare a categoriei de cinci stele prevăd şi asigurarea a 1,2 locuri de parcare pentru fiecare cameră, se va construi şi o parcare subterană cu o capacitate de circa 70 de locuri.
„Pentru că tot am ajuns la subteran, aici va fi amenajată pentru degustătorii de vinuri o cramă cu vinotecă”, a comentat Ţugui.

 

Cihodaru îşi face aqua-park, în dealul Copoului

În extremitatea opusă a Iaşului, în Copou, mai exact pe Aleea Mihail Sadoveanu, familia omului de afaceri Bogdan Cihodaru, patronul Trustului Terra, are în plan construirea unui centru de agrement, tot din fonduri structurale, mai exact POR – Axa prioritară 5/ DMI 5.2: Crearea infrastructurii de turism.

Interesant de remarcat este faptul că proiectul „Centrul de Agrement Royal”, în valoare totală de 76.992.782 RON (21.688.108 euro), nu a fost depus pe una dintre firmele sale cunoscute din trust ci pe societatea Gemada Serv SRL, la care Nicolai Bogdan Cihodaru este unic asociat şi administrator.

Proiectul, manageriat prin firma de consultanţă Relians din Iaşi, beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 42.544.000 RON (11.984.225 euro).

Concret, acesta presupune construirea, pe o suprafaţă de 9.500 de metri pătraţi, a unui aqua-park, cu piscină interioară şi exterioară, la care se adaugă facilităţile de SPA.

În planul de lucrări mai sunt prevăzute: o zonă club, cu pista de bowling, biliard, tenis de masă, darts, fotbal mecanic, sky hockey; servicii pentru întreţinere corporală (săli aerobic, fitness); terenuri de sport (squash, perete alpinism); un teren multisport (fotbal, handbal, baschet, tenis de câmp, badmington); un patinoar acoperit pentru role. De asemenea, sunt promise o zonă de alimentaţie publică şi una de agrement pentru copii (kidsland), la care se adaugă o expoziţie de reptile şi peşti.

 

O nouă faţă pentru Zona de agrement Ciric

Investiţia patronului Trustului Terra va fi concurată de Zona de agrement Ciric, din custodia municipalităţii, care după zeci de ani de uitare în paragină este pe punctul de a fi modernizată.
Valoarea proiectului depăşeşte 46 de milioane RON, din care peste trei sferturi reprezintă fonduri europene nerambursabile.

În linii mari, la Ciric, va fi creată o bază sportivă cu terenuri de sport pentru fotbal, tenis, baschet, volei sau handbal, precum şi pentru alte activităţi de agrement. Vor fi realizate plaje şi piscine la care se adaugă dotările necesare: cabine de duş, vestiare, toalete, punct sanitar sau spaţii administrative.

De asemenea, vor fi amenajate zone pentru paintball sau minigolf, precum şi pentru alte activităţi de petrecere a timpului liber. Printre alte viitoare atracţii ale zonei se număra locurile de joacă pentru copii.
Totodată, proiectul prevede crearea unor itinerarii tematice prin care pădurea să fie pusă în valoare.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.