Chile, primul în topul importurilor de vin extracomunitar pe piaţa românească

Chile ocupă primul loc în clasamentul importurilor de vin extracomunitar pe piaţa românească, urmat de Africa de Sud, dar şi de ţări ca Australia, Noua Zeelandă şi Republica Moldova, a declarat luni (13 septembrie 2010) directorul executiv al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale a Vinului (ONIV), Călin Mocanu.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Alba Iulia, reprezentantul ONIV a afirmat că, anul trecut, importul de vin, de circa 400.000 de hectolitri, a fost mai mare decât exportul, care a însumat aproximativ 350.000 de hectolitri, în condiţiile în care România produce peste şase milioane de hectolitri de vin. La vinurile de import se adaugă şi cele din spaţiul intracomunitar, din Uniunea Europeană, pentru care „nu există o trasabilitate corectă”, a opinat acesta.

Citeste si:  Zucchero concertează, pe 21 iunie 2011, la Bucureşti

„Vinul din comerţul intracomunitar, care este transportat în cisterne, îşi pierde identitatea când ajunge la noi”, a explicat Călin Mocanu. În opinia directorului executiv al ONIV, România este „într-un moment de cumpănă’. Acesta militează pentru dezvoltarea consumului intern de vin până la nivelul consumului înregistrat în ţările din Occident (Franţa, Spania, Italia), în condiţiile în care vinurile din Chile, Australia, Africa de Sud au pătruns adânc pe piaţa europeană.

Călin Mocanu mai este de părere că oferta de vin trebuie adaptată permanent la cererea consumatorului. În prezent, România exportă vin cu preponderenţă în Germania, Suedia, Finlanda şi Anglia, iar alte oportunităţi le prezintă Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Japonia şi Coreea de Sus, susţine reprezentantul ONIV.

Citeste si:  Băsescu despre F-16: România nu are acum bani, dar am putea suporta un program pe termen lung
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close