EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

Apel pentru un tratament demn şi egal pentru toţi cetăţenii francezi

Ziarul Libération şi organizaţiile SOS Rasismul şi ‘La Regle du jeu’ au lansat un apel împotriva extinderii posibilităţilor de retragere a cetăţeniei franceze.

‘Când a propus extinderea posibilităţii de retragere a cetăţeniei franceze la noi categorii de cetăţeni, Nicolas Sarkozy s-a înscris, prin discursul de la Grenoble, într-o direcţie periculoasă’, se spune la începutul apelului. Într-adevăr, pentru prima dată la cel mai înalt nivel de stat, s-a afirmat public că există ‘francezi de origine’ şi ‘francezi de hârtie’, aşa cum spune Frontul Naţional de la crearea sa şi cu riscul de a-l credibiliza pe acesta din urmă.

Preşedintele republicii ar vrea, de asemenea, ca tinerii de ‘origine străină’ să nu mai devină automat francezi la majorat dacă au fost delincvenţi, potrivit aceleiaşi surse.
Sub falsul pretext că asigură securitatea francezilor, puterea tinde de fapt să impună o idee pe cât de simplă pe atât de incorectă: problemele societăţii noastre ar fi datorate străinilor şi francezilor de origine străină.

Asemenea afirmaţii, reluate şi amplificate până la saturaţie de mai mulţi responsabili politici urmăresc o deviere, lentă dar sigură, ilustrată şi de dezbaterea privind identitatea naţională şi de ruşinoasa stigmatizare ale cărei victime sunt de câteva săptămâni romii şi nomazii, potrivit apelului.
„Pentru noi, Naţiunea nu înseamnă încercarea frenetică de marginalizare a cetăţenilor, dimpotrivă, ea este afirmarea legitimităţii participării tuturor cu drepturi egale la viaţa publică”, declară semnatarii apelului.

Naţiunea nu înseamnă folosirea străinilor pe post de ţapi ispăşitori ca să se mascheze marasmul economic şi social din ţară, adaugă aceştia. Din nefericire, această atingere adusă valorilor de egalitate şi demnitate se pregăteşte a găsi concretizare în proiectul de lege al lui Eric Besson privind imigraţia şi în seria de amendamente deja anunţate pentru a înăspri un text care deja întorcea spatele celor mai elementare principii umaniste, se spune în apel.
În faţa acestei ofensive, „spunem ‘nu’ extinderii posibilităţilor de retragere a cetăţeniei, ‘nu’ stigmatizării romilor şi nomazilor şi ‘nu’ diminuării drepturilor străinilor aşa cum prevede proiectul de lege a lui Besson”, potrivit aceleiaşi surse.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata