Cum încurajează bancherii utilizarea cardurilor: la ghişeu se poate plăti doar cu cash

Bancherii promovează neobosit de ani de zile utilizarea cardurilor în locul numerarului, însă, în mod paradoxal, nu acceptă plăţile electronice chiar la ghişeele din propriile unităţi, unde facturile de utilităţi sau taxele pot fi achitate doar cu cash.

Mai multe bănci au instalate în casieriile proprii POS-uri, însă acestea pot fi utilizate doar pentru eliberarea de numerar (o operaţiune similară cu retragerea de numerar de la ATM, tocmai pentru cazurile când aceste automate nu sunt funcţionale), susţine ZF.

Băncile nu pot să funcţioneze în sistem ca şi comercianţi, drept pentru care la POS-urile instalate în agenţiile lor se pot face doar retrageri de numerar, nu se pot accepta plăţi”, spune Cătălin Creţu, director general pentru România în cadrul Visa Europe, una din principalele organizaţii de plată active pe plan local. Teoretic, clientul poate retrage astfel cash pentru a face plata facturii, dar Creţu subliniază că o astfel de operaţiune este comisionată ca atare, neintrând în segmentul plăţilor cu cardul, care sunt gratuite.

Citeste si:  Cât vor costa carburanţii în anul 2011
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata