EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Lady Gaga şi ţinuta ei din carne crudă

Cu siguranţă că artista ceho-canadiană Jana Stebak (Praga, 1955) nu şi-ar fi închipuit niciodată că una din ideile sale, confecţionarea unei rochii din carne crudă, va deveni tema preferată de ‘digerať a lumii artistice 23 de ani mai târziu după creaţia sa, Flesh Dress for an Albino Anorectic (1987), notează  ziarul El Mundo.

Excentrica solistă Lady Gaga a acaparat atenţia mass-media nu doar pentru că bătut toate recordurile la ultima ediţie a premiilor MTV 2010 pentru cele mai bune videoclipuri (a fost nominalizată la 13 categorii şi a primit 8 statuete). I-a lăsat pe toţi cu gura căscată apărând îmbrăcată cu un nou model din carne crudă decât cel care pozase pe coperta ediţiei japoneze a revistei Vogue.

Deşi în cele 7 ocazii anterioare în care Gaga a urcat pe scenă pentru a i se înmâna premiul în ţinute deloc convenţionale, apariţia ei într-o rochie confecţionată din fileuri de carne crudă, cu accesorii din acelaşi ‘material’, pantofi, poşetă şi tocă, a stârnit o adevărată vâltoare.
Cunoscuta asociaţie internaţională pentru apărarea drepturilor animalelor PETA a protestat cu vehemenţă spunând că este intolerabil să fie astfel folosită carnea unui animal torturat şi sacrificat.

Artista însă s-a apărat spunând că în acest fel a vrut să atragă atenţia lumii să nu fie considerată bucată de carne. Dincolo de controverse, rochia din carne crudă a ridicat şi numeroase întrebări suscitate de simpla curiozitate.
Cum a fost cusută? Cât cântărea? Nu mirosea? Nu atrăgea muştele? Astfel încât, creatorul său, Franc Fernandez, s-a văzut obligat să dezvăluie secretele confecţionării acesteia.

Fernandez a recurs la măcelarul familei sale pentru a tranşa peste 25 de kilograme de fileuri de viţel pe care le-a luat proaspete chiar în ziua în care a avut loc evenimentul muzical.
Potrivit creatorului, a lucra cu produse organice ‘nu îţi lasă prea mult timp să te gândeşti la tipar’, aşa că a ‘drapať carnea direct pe corpul în mişcare, a spus el într-un interviu acordat MTV.

Pentru a repeta modelul, designer-ul a cusut fileurile pe un body, care a servit drept bază şi a lăsat unele bucăţi tăiate mai fin pentru a concepe faldurile. ‘Nu a fost o simplă rochie atârnată de gâť, ci ajustată pe corp. Tuşul final au fost bucăţile de carne pe care le-a legat de pantofi cu aceeaşi sfoară pe care măcelarul o foloseşte la împachetat.

În privinţa detaliilor cele mai morbide ale creaţiei sale, Fernandez a spus că măcelarul nu a sacrificat animalul în acel moment şi că bucăţile nu sângerau, nu aveau miros şi au fost păstrate la frigider. El a fost ajutat şi de alţi stilişti precum Nicola Formichetti, pentru a accelera procesul de creaţie, astfel încât Lady Gaga care a apărut în această ţinută doar la sfârşitul galei să nu simtă incomod din cauza mirosului.

„A spus ca s-a simţit cât se poate de comod, iar eu sunt mândru că a purtat la acest eveniment una din creaţiile mele’, a subliniat Fernandez. Şi ce s-a întâmplat cu controversata rochie? ‘Măcelarul meu a spus că putea fi folosită în scop alimentar, dar, la urma urmei carnea se strică şi nu ar fi fost recomandabiľ, spune creatorul. Gurile rele spun că nu se poate şti dacă rochia a fost de bun gust decât dacă era pusă pe grătar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata