EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Elena Udrea vrea să scoată la lumină evaziunea din turism

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a anunţat vineri (17 septembrie 2010) că va iniţia o campanie amplă pentru a scoate la suprafaţă fenomenul evaziunii fiscale din structurile de cazare şi din alimentaţia publică.

Elena Udrea a afirmat, într-o conferinţă de presă la Mamaia, după deschiderea Bursei de Turism, că evaziunea fiscală în turism şi serviciile de alimentaţie poate fi estimată undeva la 40 %.
„Legat de succesul sezonului estival 2010 am o nelămurire, dar cu siguranţă vom găsi soluţia pe viitor să nu mai apară astfel de contraziceri. Spre exemplu, IPJ Constanţa dă cifre oficiale ce arată o creştere de 5 % în structurile de cazare, iar hotelierii dau o scădere de 15,5 %.

Noi avem un proiect pe care îl vom implementa în turism, care ne va ajuta să realizăm o statistică reală şi aproape concomitentă, online. Putem evidenţia numărul exact de turişti care se cazează în România cu ajutorul unui soft pe care dorim să-l implementăm la nivelul unităţilor de cazare din orice categorie şi care ne va ajuta pe de o parte să combatem turismul la negru, iar pe de altă parte să avem statistici exacte. Să nu ne contrazicem între statisticele operatorilor de turism şi ale oficialităţilor, ale IPJ” – a precizat Udrea.

În opinia ministrului de resort evaziunea se manifestă în două moduri, pe de o parte fiind cei care nu înregistrează toţi turiştii cazaţi, iar pe de altă parte cei care cazează turişti, dar nu-şi declară activitatea.
„Fenomenul evaziunii fiscale în turism se manifestă în două feluri. Sunt cei care îşi declară activitatea de turism, dar nu înregistrează toţi turiştii şi aşa se face că de multe ori după ce vedem toată vara că litoralul este foarte plin, pe urmă aflăm că, de fapt, a avut scădere.

A doua modalitate generează un fenomen mai amplu, în care nu se declară activitatea de turism în anumite structuri de cazare şi mai ales acest lucru se întâmplă în agroturism, în zona rurală, în zona pensiunilor turistice, însă cumulat fenomenul este la aproximativ 40 % din ceea ce înseamnă turismul românesc”, a declarat Udrea.

Udrea a precizat că va fi realizat un protocol cu Inspectorul General al Poliţiei, cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, iar peste două săptămâni vor începe controalele în staţiuni şi în unităţile de cazare, urmând să fie realizate echipe mixte cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale, la aceste controale putând să participe şi reprezentanţi ai asociaţiilor de turism.

Această campanie, care face parte din acţiunea de combatere a evaziunii fiscale din România, se va derula pe o perioadă de 6 luni. Ministrul a menţionat că pentru identificarea evazioniştilor se intenţionează chiar realizarea unor flagrante cu turişti dispuşi să colaboreze în acest sens.

„O soluţie poate fi aceea de flagrant, cu turişti care să fie de acord să declare faptul că nu li s-a tăiat factură şi sunt foarte mulţi care ne semnalează nouă, la minister, faptul că în vacanţe nu li se taie factură. Sau poate fi aceea în care reprezentanţi ai ministerului merg să se cazeze şi în felul acesta vor constata că respectiva unitate de cazare, respectiva locaţie, este, de fapt, unitate de cazare numai că lucrează fără să-şi declare activitatea”, a conchis Elena Udrea.

Citește și
2 Comentarii
  1. gogu balcanu spune

    asta era! blonda lu base va distruge si urma de turism agro care mai ramasese

  2. vasilescu spune

    Doamna UDREA are perfecta dreptate,cand afirma ca se face evaziune fiscala an turism,dar nu 40% ci peste 70%,an special an Eforii,dar si in Costinesti si Mangalia ,unde s-au construit mii de vile de cate 25-50 de camere,neinregistrate fiscal,nu sunt verificate de OPC ,ISU,PROTECTIA MUNCII,ITM,ORGANELE SANITARE si nici de ORGANELE FISCALE.Nu acei batrini cu 2-3 camere sunt evazionistii,ci consilierii,politistii,si baietii destepti cu pile,care si-au construit vile cit hotelurile si pe linga faptul ca lucreza la negru,fac concurenta neloiala si antireclama hotelurilor care functioneaza legal,sunt verificate de toate organele de control,inclusiv GARDA FINANCIARA SI POLITIA ECONOMICA,de mai multe ori pe vara.Afirmatiile facute de tovarasul Brailoiu intr-un cotidian,vin sa comfirme faptul ca primaria Eforie incurajaza evaziunea fiscala in ambele Eforii,sprijinindu-i pe miile de proprietari de locatii turistice prin eliberarea de catre primarie,unor persoane dubioase,uneori prin intermediul evazionistilor de AUTORIZATII DE PROMOVARE A TURISMULUI-STRADAL !!!!! A mai afirmat ca,impozitele si taxele care s-ar colecta de la evazionisti nu ajung la bugetul local,asa ca mai bine sa-si ajute gasca sa functioneze la negru,decit sa ajunga acele sume la bugetul central.Daca toate locatiile ar fi inregistrate fiscal,atunci nu ar mai fi verificati numai fraierii care s-au inregistrat fiscal,iar baietilor destepti nu le-ar mai conveni sa plateasca 10% plasatorilor de turisti,care le umple vilele si care insirati pe arterele principale din statiuni,dau un aspect de mahala,deoarece uneori turistii sunt jigniti si nijurati,daca nu accepta ofertele acestor plasatori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata