Laturile întunecate ale succeselor româneşti la fotbal

Fotbalul este un joc de milioane, inclusiv în Europa de Est, iar cluburile româneşti de fotbal au avut parte de succese considerabile în Europa, mulţumită unor investitori cu bani. Toate acestea au însă preţul lor, comentează ziarul elveţian online 20min.ch.

Fotbalul românesc de club şi-a avut vremea sa de aur acum 25 de ani. Pe atunci, Steaua Bucureşti le-a arătat mai marilor fotbalulului european ce este frica. Din 1985 până în 1989, clubul de fotbal al armatei a obţinut cinci titluri de campion naţional la rând iar în 1986 a învins cu ocazia Cupei europene echipa FC Barcelona.
Doi ani mai târziu, ‘echipa de aur’ a mai ajuns o dată în semifinala Cupei Campionilor Europeni. După căderea regimului Ceauşescu, a pălit destul de rapid şi steaua Stelei iar fotbalul românesc de club s-a reîntors la somnul său lung.

Începând cu trecerea dintre milenii s-a venit cu un nou avânt, cel puţin din punct de vedere sportiv. În deceniul care a trecut, atât Rapid cât şi Steaua Bucureşti sau adversarul elveţienilor CFR Cluj au prins rădăcină în Europa, fiind oaspeţi regulaţi la competiţiile europene şi obţinând ici şi colo câte un succes.
În 2006, de exemplu, Steaua a ajuns în semifinala cupei UEFA iar CFR Cluj a surprins AS Roma cu ocazia primei sale participări la Liga Campionilor, învingându-i pe italieni cu 2 la 1, chiar puternicul club Chelsea fiind silit să piardă un punct. Aceste succese au majorat coeficientul UEFA în clasificarea pe cinci ani iar campionul român s-a calificat şi în sezonul acesta direct pentru faza pe grupe a Ligii campionilor.

Avântul sportiv al cluburilor se datorează finanţatorilor lor nou îmbogăţiţi. În cazul CFR Cluj, de exemplu, cârma se află în mâinile investitorului Arpad Paszkany. Dacă în vremea Cortinei de fier doar rareori erau angajaţi jucători străini, acum cadrele s-au îmbogăţit tot mai mult cu talente din afară.
Prin internaţionalizarea personalului a crescut şi nivelul bugetului. Steaua, de exemplu, îşi face socoteli de circa 20 de milioane de euro pe sezon iar la Rapid şi CFR Cluj sumele nu sunt cu siguranţă mai mici.

‘Vrem să câştigăm Liga Campionilor în viitorul apropiať, afirma proprietarul Steaua Gigi Becali. Fiul de ţăran, care a făcut bani cu afaceri imobiliare, este cunoscut pentru omniprezenţa sa în mass-media româneşti şi pentru apariţiile sale publice provocatoare, cu un vocabular vulgar, potrivit ziarului elveţian. Acest „Mecena” al Stelei nu se dă în lături nici de la activităţi infracţionale. Fără ruşine, mai scrie publicaţia, Becali recunoştea în trecut că a mituit jucători şi arbitri.

În fază finală pentru campionat, în sezonul 2007, poliţia l-a surprins pe un angajat al lui Becali întreţinându-se cu jucătorul unui alt club şi având asupra sa o valiză cu două milioane de euro. Un an înainte, Becali a plătit milioane jucătorilor altor cluburi.
În 2008, Becali cel plin de milioane ar fi oferit, conform ziarului Die Welt, două milioane de euro Universităţii Cluj, deja declasate, pentru o victorie contra rivalului CFR Cluj, doar în acest fel Steaua având o şansă la titlul de campion. Intenţia nu i-a reuşit iar CFR Cluj a luat titlul.

Oameni ca Becali sau ca finanţatorul Rapidului, George Copos, sunt cei care au făcut prin metodele lor ‘ferme’ ca fotbalul românesc să ajungă la vârful lărgit al Europei. Aceşti investitori au fost de folos pentru fotbalul românesc, însă pe viitor ei trebuie să se schimbe, era de părere deja cu doi ani în urmă Ioan Lupescu, secretar general al Federaţiei Române de Fotbal.

În România, nimeni nu mai doreşte să privească cu mâinile în sân la maşinaţiile proprietarilor de cluburi, dat fiind că, la urma urmei, în joc se află renumele întregului fotbal românesc. Odată cu izbucnirea crizei financiare şi economice mondiale situaţia s-a ameliorat întrucâtva, mai ales că proprietarii de cluburi au pierdut mulţi bani. Prin refacerea economiei mondiale, fotbalul românesc este ameninţat însă de următorul val de corupţie, conchide ziarul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata