EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Premierul ungar şochează din nou: se gândeşte să naţionalizeze fondurile de pensii private

Liderul guvernului de la Budapesta ia în calcul naţionalizarea întregului sistem de pensii, având în vedere că modelul actual public-privat împovărează suplimentar deficitul bugetar, informează ZF.

Premierul ungar Viktor Orban a vorbit despre posibilitatea naţionalizării fondurilor de pensii private prezente pe piaţa ungară, dacă Uniunea Europeană nu va aproba solicitarea Cabinetului de la Budapesta şi a altor opt guverne europene de a nu mai recunoaşte drept cheltuieli bugetare contribuţiile colectate de stat şi apoi transferate către fondurile private de pensii, potrivit Budapest Business Journal.

Şi România, alături de Ungaria, Suedia, Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia este semnatara aceste petiţii, prin care se atrage atenţia asupra faptului că metodele statistice utilizate în prezent „dezavantajează statele membre care şi-au reformat sistemele de pensii sau sunt în proces de reformare a acestora, în raport cu statele membre care nu implementează astfel de reforme”.

Care este însă principala problemă semnalată de cele nouă state? După reforma sistemului de pensii, o parte dintre contribuţiile totale este redirecţionată către fondurile de pensii private, iar cealaltă parte către bugetul asigurărilor de stat. În concluzie, bugetul de pensii este micşorat. Statul plăteşte pensiile în regim „pay as you go” (banii colectaţi acum de la angajaţi sunt plătiţi pensionarilor de astăzi), astfel că reducerea veniturilor din contribuţiile pentru pensii conduce la accentuarea deficitului bugetar.

Citește și
1 Comentariu
  1. Nobody spune

    premierul ungar???? sa fim seriosi ….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata