Program informaţional în premieră naţională la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca ar urma să fie primul aeroport din România în care să fie implementat un program informaţional denumit „Airport Collaborative Decision Making” (A-CDM).

Programul urmăreşte îmbunătăţirea colaborării între toţi agenţii aeroportuari care-şi desfăşoară activitatea în cadrul unui aeroport, dar şi colaborarea între aeroporturile europene.
Pentru implementarea programului, la Cluj va avea loc marţi (21 septembrie 2010) un seminar organizat de Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Traficului Aerian, în colaborare cu Consiliul Judeţean (CJ) Cluj şi cu Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.

Citeste si:  Primul Centru privat de excelenţă în tratarea cancerului din România

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat luni, că în condiţiile în care toţi factorii implicaţi în activitatea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca vor fi de acord, programul, care ar fi o premieră pentru România, va putea fi funcţional anul viitor. „E un program care presupune stabilirea unui sistem informaţional şi de colaborare între toţi cei care participă la asigurarea traficului aerian pe un aeroport. Investiţia presupune nişte computere, nu este foarte mare; e mai mare investiţia în training, în colaborare.

Acest program se justifică pentru aeroporturile care au spre un milion de pasageri sau mai mult”, a precizat David Ciceo. „Reprezentanţii EUROCONTROL vor prezenta participanţilor la seminar principiile, etapele şi modul de implementare a programului ‘Airport Collaborative Decision Making’ în context european, în condiţiile în care o mare parte a aeroporturilor europene au aderat la acest program…
De asemenea, se vor dezbate măsurile concrete şi procedurile operaţionale comune care trebuie implementate în scopul eficientizării activităţii aeroportuare, în condiţii de siguranţă operaţională şi de protejare a mediului înconjurător”, se arată într-un comunicat de presă al CJ Cluj.

Citeste si:  Mugur Isărescu: Da, program de dezvoltare, dar cu macrostabilitate; peste asta nu se mai trece!

La seminarul de la Cluj vor participa, printre alţii, Paul Wilson, Directorul Diviziei de Management al Traficului Aerian al Eurocontrol, şi László Kiss, coordonatorul programului A-CDM la nivel european. De asemenea, vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Autorităţii Aeronautice Civile Române, ai Administraţiei Române de Trafic Aerian – ROMATSA, ai celor mai importante aeroporturi din România şi ai companiilor aeriene Tarom şi Carpatair.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close