Greenpeace atrage atenţia asupra poluării cu CO2 din marile oraşe din România

„E timpul să opreşti motorul !’, „Ia autobuzul!’ sau „Monstrul CO2′ au fost doar câteva dintre mesajele pe care activiştii Greenpeace România le-au afişat miercuri (22 septembrie 2010) în intersecţiile aflate în zona Piaţa Unirii din Bucureşti, pentru a marca Ziua Mondială fără Maşjni, sărbătorită în întreaga lume la data de 22 septembrie.

Echipaţi cu măşti anti-praf, combinezoane albe şi bannere generoase, activiştii Greenpeace România au discutat cu bucureştenii despre impactul negativ pe care transportul rutier îl poate avea asupra sănătăţii, fapt pentru care le-a recomandat şi conducătorilor auto să renunţe, pe cât posibil, la propriile automobile în favoarea transportului public, mersului pe jos sau plimbărilor cu bicicleta.

În paralel cu acţiunea din Bucureşti, Ziua Mondială fără Maşini a fost marcată la Iaşi, Bacău şi Cluj, prin acţiuni similare celor din Capitală. Potrivit datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APMB), publicate în luna aprilie 2010, valorile maxime de poluare înregistrate în Bucureşti sunt determinate în proporţie de 90 la sută de emisiile rezultate din traficul rutier, pe locurile următoare clasându-se CET-urile (cinci la sută) şi industrie (4 la sută).

Citeste si:  Capitala este codaşă la înregistrarea datelor statistice pentru Recensământ

Totodată, la nivelul lunii iulie a.c, monitorizarea poluării din Bucureşti efectuată prin intermediul staţiilor APMB, a scos la iveală faptul că zonele Lacul Morii şi Cercul Militar au fost cele în care valorile de praf şi dioxid de azot au înregistrat cele mai mari rate, de maximum 59 micrograme/mc, respectiv 159 de micrograme/mc.
În cazul în care se va depăşi, într-un an calendaristic, de 18 ori pragurile superioare de evaluare, se va impune întocmirea unui plan de măsuri, se notează în regulamentul APMB.

Instituţia de control a calităţii aerului operează o reţea de monitorizare la nivelul Capitalei formată din opt staţii: Cercul Militar, Mihai Bravu, Titan, Drumul Taberei, Baloteşti, Măgurele, Lacul Morii şi Berceni. De asemenea, pentru informarea publicului asupra calităţii aerului, au fost montate 3 panouri de afişaj în Piaţa Sergiu Celibidache, Piaţa Obor şi Piaţa Universităţii.

Citeste si:  Avertizare de ceaţă pentru 13 judeţe şi Autostrada A2, valabile până cel târziu la ora 10.20

Până la momentul actual, obligaţiile asumate de România prin Protocolul de la Kyoto demonstrează respectarea angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat în sensul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în perioada 2008-2012 cu 8 la sută.
Legea nr. 3/2001 pentru ratificarea Protocolului de la Kyoto al Convenţiei cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice stabileşte în România cadrul legal de control şi monitorizare a emisiilor de substanţe cu efect de seră.

Conform datelor publicate de Greenpeace România, la ora actuală, în Europa, transportul deţine o cotă de aproximativ 30 la sută din totalul emisiilor de CO2, şi 60 la sută din consumul de combustibil petrolier. În intervalul 1990-2007, creşterea a fost de 30 la sută la nivel european şi de 67 la sută în România.
Ziua Mondială fără Maşini a fost sărbătorită pentru prima dată în Franţa, în anul 1998. În 2010, peste 1.500 de localităţi din peste 40 de ţări de pe trei continente au ales să promoveze alternativele mai puţin poluante la automobil.

Citeste si:  Cursul ar fi fost azi la 6 lei/euro fără acordul cu FMI

La sfârşitul anului 2009, pe şoselele din România circulau aproape 5,4 milioane de autovehicule, dintre care 4,3 milioane de autoturisme, circa 662.000 autovehicule transport marfă, 240.000 de remorci şi semiremorci, aproape 80.000 de mopede şi motociclete, peste 53.000 de tractoare agricole, mai mult de 41.000 de autobuze şi microbuze, şi în jur de 32.000 de autovehicule pentru scopuri speciale de transport, conform statisticii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii /MTI/, postată pe propria pagină de Internet.

Citește și
1 Comentariu
 1. constantin Bobilca spune

  Buna ziua ,

  Sunt un simplu locuitor din comuna Bradu jud Arges si va informez ca de curind a fost dat in folosinta un incinerator amplasat linga Petrochimia Pitesti ,mai exact linga METRO.

  Mai multi cetateni care au aflat de aceasta, sunt inspaimintati de aceasta pentru ca se tem de faptul ca nu cunosc daca are protectii valabile pentru mediu.

  Va rog , in numele mai multor cetateni din comuna Bradu (linga acest incinerator) sa actionati in sensul de a verifica daca firma care a facut acest generator are toate avizele vis a vis de protectia mediului.

  Cu speranta ca ne veti ajuta prin reactie imediata va dorim tot binele .

  Salutations,
  tel 0743 042 870
  locatar comuna Bradu jud Arges

  Constantin Bobilca

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close