Numărul societăţilor falimentare a crescut cu 7,5% în prima jumătate a anului 2010

Peste 11.200 de companii româneşti au intrat în faliment în prima jumătate a anului 2010, în creştere cu aproximativ 7,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, potrivit unui studiu realizat de Coface România.

Conform unui comunicat al companiei, la sfârşitul primelor 6 luni ale anului 2010, 11.221 de companii din România se aflau în diverse stadii de insolvenţă. Astfel, 6.255 de firme se regăseau în procedura generală de insolvenţă, 2.235 în procedura simplificată de insolvenţă, 2.717 în faliment şi 14 în reorganizare judiciară.
În studiul realizat de Coface au fost luate în evidenţă firme care şi-au deschis procedura de faliment, firme aflate în reorganizare judiciară şi firme pentru care a fost închisă procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

Cele mai afectate sectoare de activitate sunt comerţul, construcţiile şi transporturile. ‘În ciuda creşterii numărul de companii aflate în insolvenţă cu 7,5 la sută în primul semestru din 2010, ne bucurăm să remarcăm o reducere semnificativă a numărului de insolvenţe în trimestrul al doilea faţă de anul trecut.

În primul trimestru al anului 2010, deteriorarea economică, termenele foarte mari (uneori de 6 luni) pronunţate de instanţele de judecată, cât şi amânările din timpul anului 2009 datorate grevei magistraţilor au contribuit la creşterea numărului de insolvenţe de aproape două ori, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Totuşi, în trimestrul doi al anului 2010, această evoluţie s-a temperat, numărul de insolvenţe scăzând brusc faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (1.455 faţă de 5.262).

Este un semn favorabil, care indică faptul că societăţile s-au adaptat la noul mediu de afaceri post-criză’, a declarat Country Cluster Manager România, Bulgaria, Slovacia, Cristian Ionescu.
Potrivit sursei citate, prelungirea recesiunii economice a făcut ca primele patru poziţii ale clasamentului să rămână neschimbate şi în prima jumătate a anului 2010, domeniile comerţ (cu ridicata şi distribuţie şi cu amănuntul), construcţii şi transporturi rămânând cele mai afectate de criza financiară cu un procent de 50 la sută din numărul de insolvenţe.

Citeste si:  BERD a investit 720 de milioane de euro în 2009, în România

Aceste domenii au fost şi cele mai accesibile celor care au dorit să înceapă o afacere în ultimii ani din cauza investiţiilor iniţiale reduse şi a randamentelor mari.
Coface estimează ca primul semestru al anului 2010 să înregistreze o evoluţie pozitivă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009. Datele statistice arată că începutul de an a fost unul deosebit de dificil, economia situându-se în continuare pe un trend descendent.

Ultimele date arată că încrederea consumatorilor este foarte scăzuta. Mărirea taxelor, diminuarea veniturilor, temerile cu privire la viitoare concedieri (în special din sectorul public) şi creditarea restrictivă au determinat populaţia să fie mult mai reticentă în a cheltui.
Potrivit sursei citate, distribuţia continuă să fie un domeniu foarte afectat de criza economică, astfel că pe fondul scăderii considerabile a cererii şi având în vedere marjele comerciale foarte mici, micii distribuitori reuşesc cu greu să supravieţuiască.

În ceea ce priveşte piaţa de retail, aceasta va continua să se contracte şi în acest an din cauza reducerilor de salarii şi a disponibilizărilor anunţate în sistemul public şi în cel privat. În consecinţă, retailerii încearcă să contracareze efectele recesiunii prin oferirea de promoţii chiar mai numeroase decât în 2009. În sectorul construcţiilor, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut ca serie brută, cu 15,7 la sută, iar ca serie ajustată cu 16 la sută.

Citeste si:  Actorul Jamie Dornan, considerat cel mai sexi bărbat din lume

Analizând evoluţia pe elemente de structură, concluzionăm că în semestrul întâi, comparativ cu perioada similară din 2009, s-au înregistrat scăderi la lucrările de construcţii noi, în scădere cu 22,5 la sută şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 8,3 la sută. La lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 5,8 la sută.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la toate componentele. La clădirile rezidenţiale a scăzut cu 34 la sută, la clădirile nerezidenţiale, cu 22,4 la sută şi la construcţiile inginereşti cu 0,8 la sută.
Deşi lucrările de infrastructură ar trebui să sprijine sectorul construcţiilor şi economia în ansamblu, prin propagarea efectului pe orizontală, lipsa fondurilor nu numai că întârzie demararea şi continuarea lucrărilor, dar periclitează existenţa unui număr însemnat de companii.

Cele mai afectate domenii sunt agricultura, textilele, metalurgia, tranzacţii imobiliare, activităţi recreative, culturale şi sportive, industria prelucrătoare. Creşteri importante al numărului de insolvenţe au mai fost înregistrate şi în sectoarele textile, industria metalurgică, tranzacţii imobiliare, activităţi recreative, culturale şi sportive, dar şi în transporturi, construcţii şi servicii.
În primul semestru din 2010, cifra de afaceri din industria prelucrătoare a scăzut cu 5,1 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009 – din punct de vedere al falimentelor în această zonă s-a înregistrat o creştere de 37 la sută. Agricultura este un domeniu care a crescut de la 372 de insolvenţe la 537, în prima jumătate a anului 2010.

Cu toate acestea, agricultura ar putea deveni un domeniu atractiv pentru pentru investitorii străini datorită preţurilor în scădere la terenurile agricole, calităţii solurilor şi întinderilor vaste insuficient exploatate până în acest moment. Potrivit studiului Coface, cele mai sigure domenii sunt industria extractivă, sănătate şi asistenţă socială, producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, apă şi gaze.
Domeniile cu cea mai scăzută pondere în totalul insolvenţelor înregistrate în prima parte a anului 2010 rămân activităţile din industria extractivă, sănătate şi asistenţă socială, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze.

Citeste si:  Numărul de insolvenţe a crescut cu 18% în 2010

Cele mai afectate judeţe de falimente sunt Brăila, Sălaj, Călăraşi şi Botoşani. Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din prima jumătate a anului 2010 înregistrează o tendinţă de uniformizare în plan teritorial faţă de situaţia existentă la sfârşitul anului 2009. Dintre primele 10 judeţe ca număr de insolvenţe înregistrate, doar Municipiul Bucureşti şi judeţul Arad şi-au păstrat poziţiile din anul anterior.

Bucureştiul este în continuare pe primul loc cu 12,52 la sută din totalul numărului de insolvenţe, iar Arad rămâne pe locul 9 cu 2,94 la sută din totalul numărului de insolvenţe deschise la nivel naţional.
Numărul cazurilor de insolvenţă înregistrate în judeţul Brăila a crescut de aproape 4 ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi de aproape două ori faţă de sfârşitul anului 2009, când în acest judeţ se înregistrau 111, respectiv 239 de companii aflate într-unul dintre stadiile procedurii de insolvenţă, ceea ce indică o deteriorare rapidă a situaţiei economice din acest judeţ.

Creşteri semnificative s-au înregistrat şi în Sălaj, Călăraşi şi Botoşani, judeţe care au avansat câte 25, 20 şi respectiv 18 locuri în topul insolvenţelor, situându-se acum în prima jumătate a clasamentului.
Studiul Falimentelor a fost realizat de Coface România pe baza datelor furnizate de Registrul Comerţului despre situaţia firmelor aflate în insolvenţă în primul semestru din 2009 şi în primul semestru din 2010.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close