Pirateria pe Internet. Află dacă şi tu eşti pirat fără să ştii

Utilizatorii de Internet din ţara noastră descarcă, zilnic, muzică, filme şi diverse softuri cu ajutorul unor programe precum DC++ şi a torrentelor, însă mulţi nu ştiu ce este legal sau ilegal. Află mai jos dacă faci parte din categoria piraţilor de Internet şi ce rişti să păţeşti în acest caz.

În fiecare zi, în jur de 80.000 de utilizatorii DC++ sunt înregistraţi pe huburi, cifră care creşte câteodată  la 100.000 de utilizatori  în orele serii şi la sfârşit de săptămână, susţine Capital.ro.

În cazul programelor de tip DC++ acest share se face din meniu de unde sunt selectate materialele. Programul în sine nu este ilegal, ci folosirea lui poate fi ilegală. Aşa că mare atenţie la selecţia pe care o faceţi şi la ce materiale aveţi în calculator.

Cum sunt prinşi piraţii

Monitorizarea se face legal, prin observarea tuturor indiciilor accesibile publicului fără a accesa calculatorul, în afara documentelor puse la dispoziţie publică, fără ascultarea telefoanelor, verificarea emailurilor sau spargerea de site-uri.
Utilizatorii sunt identificaţi după IP.

Ce riscă piraţii

Piraţii de pe Internet riscă între 1 şi 4 ani de închisoare sau amendă. Aceştia rămân totodată fără calculatoare, riscând chiar sa fie actionaţi în judecată de cei care deţin drepturile de autor. Dacă se decide neînceperea urmăririi penale, deţinătorii de drepturi pot cere despăgubiri pe cale civilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.