Aplicarea Ordonanţei 50 leagă acum clienţii băncilor în contracte cu marje foarte mari care îi vor arde pe viitor

Cei care au în derulare credite cu dobândă variabilă, dar fără să fie legată de un indicator cert, au acum în faţă acte adiţionale prin care bancherii le propun să accepte marje consistente, de 7-9 puncte procentuale peste Robor sau Euribor, însă aceasta îi lasă descoperiţi în faţa riscului ca pe viitor să se confrunte cu creşteri ale ratelor lunare, susţine ZF.

În cazul acestor credite, chiar Ordonanţa 50 cere băncilor să treacă la raportarea la un indicator independent, plus o marjă.

Cum bancherii nu sunt dispuşi să diminueze acum costul creditelor, clienţii sunt puşi în situaţia de a accepta marje mari. O eventuală creştere a indicatorului de referinţă – foarte probabilă în cazul Euribor, aflat în prezent aproape de minime istorice, la sub 1% pe an, faţă de un nivel istoric de 3%-4% pe an – va însemna astfel suportarea unor rate mai mari în viitor.

Loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Castin spune

    Conform noii ordonante,bancile au inclus in actul aditional formula de calcul a dobanzii variabile( pentru credite cu astfel de dobanda). Elementul inclus in formula care va crea in viitor probleme clientilor este Marja Fixa de Refinantare, pe care bancile o fixeaza in mod unilateral.Astfel, in cazul unei banci, calculul a fost simplu: au scazut din dobanda deja existenta la creditul angajat in lei, indicele Robor la 3 luni(ROBOR 3M), si astfel au calculata marja fixa de refinantare. Mentionez ca aceasta marja este fixa si nu poate fi modificata pe perioada de returnare a creditului angajat.Uitandu-ma la marja fixa de refinantare calculata la creditul meu angajat in 2007 si marja fixa de refinantare pentru credite similare acordate de aceeasi banca, am constatat ca ea este mult mai mare desi actul aditional se semneaza in conditiile pietei de acum. Nu stiu opinia Oficiului pentru Protectia Consumatorilor despre acest lucru de fapt, daca nu inseamna tot un fel de protejare grosolana aprofitului inregistrat de banci ??

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.