Graham Greene şi Somerset Maugham au spionat pentru MI-6

Scriitorii Graham Greene, Arthur Ransome, Somerset Maugham, Compton Mackenzie şi Malcolm Muggeridge, precum şi filosoful AJ „Freddie” Ayer, au lucrat toţi pentru MI-6, au recunoscut serviciile de informaţii britanice pentru prima dată marţi.

Ei se numără printre multe alte personaje exotice care au acceptat să spioneze pentru Marea Britanie, în principal în timpul războiului, şi care apar în prima istorie autorizată a MI-6. Cartea se intitulează „MI6: The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949”, iar autorul ei este Keith Jeffery, informează ziarul britanic The Guardian.

Greene, Mackenzie, Muggeridge şi alţii care au scris despre munca lor secretă au arătat clar că au fost spioni reticenţi abordaţi de MI-6 din cauza accesului şi cunoştinţelor lor privind părţi exotice ale lumii. Alţii, precum Sydney Reilly, aşa-zisul „as al spionilor”, au fost mai entuziaşti.
Dar în Europa ocupată de inamic în timpul celui de-al doilea război mondial, mulţi, spune Keith Jeffery, au fost „bărbaţi şi femei de rând”, furnizând informatii cu privire la deplasări de trenuri şi vapoare, de exemplu, şi cu siguranţă ar fi fost împuşcaţi dacă erau descoperiţi.

Citeste si:  Premierul ucrainean: Rusia nu poate accepta paşii făcuţi de Ucraina către Europa

Cu toate acestea, în timp ce ofiţerii şi agenţii MI-6 au fost instruiţi în mânuirea armelor pentru autoapărare, niciunul dintre cei menţionaţi nu a primit autorizaţia de a ucide, potrivit unei note distribuite la lansarea cărţii, marţi. Jeffery a spus că nu a găsit nici o dovadă a acestui lucru în fişierele MI-6.
Jeffery a descris activităţile de spionaj valoroase ale lui Wilfrid „Biffy” Dunderdale, omul MI¬6 la Paris, înainte şi în timpul celui de-al doilea război mondial, despre care se spune că ar fi modelul pentru James Bond.

Dunderdale, un prieten al lui Ian Fleming, un ofiţer de informaţii naval, este descris ca „un om de mare farmec şi savoir-faire”, cu o înclinaţie „pentru femeile frumoase şi maşinile rapide”.
Autorul cărţii a mai relevat că nu a găsit dovezi în sprijinul afirmaţiilor recente că MI-6 ar fi fost implicat în asasinarea, în 1916, a lui Rasputin, „călugărul nebun”, el însuşi autoinfiltrat în familia imperială rusă.

Cu toate acestea, în cartea sa recent publicată, autorul şi jurnalistul Michael Smith se referă la faptul că Rasputin a fost împuşcat de mai multe ori cu trei arme diferite, toate dovezile sugerând că ofiţerul MI-6 Oswald Rayner ar fi tras focul mortal, folosind revolverul său personal Webley. Reilly este un alt personaj exotic care apare în istoria MI-6 ce acoperă perioada de la înfiinţarea agenţiei în 1909 până în 1949.

Citeste si:  Ucraina şi-a plătit factura la gaze pe decembrie 2009

Împuşcat de către bolşevici, Reilly a fost victima combinaţiei letale dintre politică şi spionaj, sugerează cartea. „Reilly a fost un agent MI-6. Şi el a vrut să asasineze. Aceasta nu înseamnă neapărat că MI-6 i-a trasat această sarcină”, a afirmat Jeffery. Potrivit lui Jeffrey, este posibil ca agenţii MI-6 să fi refuzat să joace după reguli şi să fi fost subversivi şi prin urmare mai puţin merituoşi.

Înainte de debarcarea din Ziua-Z, la 6 iunie 1944, ofiţeri ai MI-6 au discutat o campanie de asasinate coordonate în Franţa, dezvăluie cartea. Bill Cavendish-Bentinck, preşedintele Comitetului mixt de Informaţii, a convenit cu MI-6 că acest lucru ar prezenta riscul unor represalii sângeroase. Cu toate acestea, dacă francezilor le plăcea să „asasineze germani sau colaboratori”, a adaugat el, „nu ar trebui sa îi descurajăm”.

Citeste si:  Legea privind arhivarea proceselor în timp mai scurt în atenţia presei italiene

Istoria oficială arată de asemenea cât de apreciat şi demn de încredere era pentru MI-6 Kim Philby, cel mai notoriu membru al cercului de cinci membri spioni de la Cambridge ai URSS. Stewart Menzies, şeful MI-6, a refuzat o cerere în 1943 de a-l transfera pe Philby pentru a lucra pentru Ministerul de Externe. „Încrederea este intangibilă. Philby a făcut parte din cercul magic”, a afirmat Jeffery.

Atitudinea faţă de Philby a fost aceea că era „puţin sălbatic, dar e OK acum”, a adăugat el, referindu-se la simpatiile comuniste deschise ale lui Philby la Universitatea Cambridge. Cartea mai dezvăluie şi detalii picante despre adjunctul şefului agenţiei, Claude Dansey, sedus de „Robbie” Ross, primul iubit al lui Oscar Wilde.

Descrie escapadele „Ecleziasteľ’, amanta unui ofiţer german al serviciilor de informaţii militare ale Abwehr-ului la Lisabona, conduse de „Klop” Ustinov, tatăl lui Peter Ustinov. Detaliază povestea unui agent olandez al MI-6, Peter Tazelaar, paraşutat pe uscat pe o plaja de lângă cazinoul din Schevening, la Haga, în rochie de seara, mirosind a alcool şi purtând o haină cauciucată special concepută pentru a rămâne uscat la aterizare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata