Rusia nu are dreptul să folosească denumirea „Nisipurile de aur”

Ruşii intenţionează să construiască lângă Soci o nouă staţiune turistică, numită ‘Nisipurile de aur’, dar de fapt nu au dreptul să folosească această denumire, scrie miercuri ziarul sofiot 24 Ceasa. Numele şi logoul ‘Nisipurile de aur’ în limba rusă sunt protejate printr-un patent care expiră abia în anul 2014.

Patentul este înregistrat la Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale şi este valabil pentru teritoriul Rusiei şi Ucrainei. ‘Nisipurile de aur’ este un brand protejat în limbile rusă, engleză, germană şi franceză.
Toate patentele sunt emise în anul 2004 şi sunt valabile 10 ani, dar doar pentru teritoriul unor ţări. De exemplu, numele în engleză este înregistrat doar pentru teritoriul Mării Britanii şi Irlandei, cel în franceză doar pentru Franţa, iar cel în germană doar pentru Germania şi Austria.

O singură altă staţiune bulgărească şi-a patentat numele – Albena. Acest nume nu poate fi folosit în România, Rusia şi Marea Britanie. Experţii precizează că deşi patentate, denumirile ‘Albena’ şi ‘Nisipurile de aur’ nu pot fi folosite doar pentru numirea unor staţiuni şi produse turistice. Dacă cineva vrea însă să numească în acest fel o marcă de autoturisme, nu va întâmpina nicio piedică, pentru că patentul nu este valabil pentru acest produs.

Presa rusă a relatat recent că autorităţile din această ţară se aşteaptă ca staţiunea de cazinouri şi divertisment ‘Nisipurile de aur’, ce urmează să fie construită lângă Anapa, să lase în urmă, după anvergură şi profit, Las Vegas-ul american, imperiul cel mai renumit în lumea mondială a jocurilor de noroc. La recentul forum investiţional de la Soci, premierul Vladimir Putin a putut vedea macheta respectivul proiect, de care a fost, se pare, încântat.

Astfel, complexul ‘Nisipurile de aur’ urmează să devină capitala jocurilor de noroc şi agrement de pe litoralul rusesc al Mării Negre, cu ajutorul căreia Rusia speră să poată atrage pe viitor turişti şi, implicit, profituri imense.
În afară de cazinouri, staţiunea va avea şi infrastructura necesară practicării sporturilor extreme, precum şi alte locuri atractive destinate turiştilor cu dare de mână, cum ar fi hoteluri de lux şi restaurante magnifice, plaje cu nisip din platină, cluburi de noapte, un centru comercial de dimensiunea unui zgârie nori, un chei la care vor putea acosta iahturi şi nave de agrement etc.

Dezvoltatorul proiectului este compania americană IdeAttack – lider mondial în industria de divertisment, cu sediul la Los Angeles, specializată în proiectarea conceptuală a construcţiei unor obiective de acest fel. Mai exact, ‘Las-Vegas-ul rusesc’ se va afla pe limba de nisip Blagoveşcenskaia kosa, înconjurată de apă: de Marea Neagră spre sud, de estuarul Kiziltaş spre vest şi nord şi de limanul Viteaz spre est.
Nu se ştie când va demara propriu-zis proiectul, dar autorităţile ruse speră să obţină deja în 2013 profituri în valoare de 208 milioane de dolari din jocurile de noroc, iar către 2020 – 405,5 milioane de dolari de la cazinourile din noul Las Vegas de la Marea Neagră.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.