EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Fermierii vor ca marii proprietari de terenuri să nu fie sprijiniţi de PAC

Viitoarea politică agricolă comună (PAC) a Uniunii Europene ar trebui să îi sprijine numai pe fermierii activi, nu şi pe marii proprietari de terenuri precum familia regală britanică, apreciază liderul companiei de lobby Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, care susţine interesele agricultorilor europeni, notează vineri EurActiv.

Pesonen este de părere că plăţile directe către fermieri trebuie să fie menţinute şi în viitoarea PAC, ale cărei principale direcţii vor fi anunţate de Comisia Europeană în luna noiembrie. El afirmă însă că plăţile trebuie să fie redirecţionate către ‘fermierii activi’ mai degrabă decât spre deţinătorii de terenuri care nu desfăşoară activitate agricolă.

„Copa-Cogeca a spus foarte clar că am vrea să avem o PAC care să fie orientată spre fermierii activi şi întreprinzători care furnizează alimente şi servicii. Acest lucru înseamnă că astfel de forme de proprietate (marii deţinători de terenuri) nu pot fi şi nu trebuie să fie un motiv pentru indiferent ce fel de plăţi’, a subliniat Pekka Pesonen.

De aceeaşi părere este şi Jack Thurston, co-fondator al organizaţiei neguvernamentale framsubsidy.org. ‘Dacă deţii mult teren, obţii mulţi bani prin PAC, este ceva mai degrabă automat’. În opinia sa, marii beneficiari actuali de pe urma PAC includ familia regală britanică, prinţul Albert de Monaco, ducesa Alba a Spaniei sau aristocraţia germană.

PAC este un sistem de programe şi subvenţii agricole ale UE
care, potrivit datelor Comisiei Europene, îl costă pe fiecare cetăţean al UE în jur de 30 de eurocenţi pe zi. Cu o valoare anuală de aproape 53 miliarde euro, PAC reprezintă actualmente 40% din bugetul UE, comparativ cu aproape 71% în anul 1984. Comisia Europeană se aşteaptă ca acest procent să scadă la 33% în anul 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata