Herta Muller la Bucureşti

Scriitoarea Herta Muller, câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în 2009, va veni la Bucureşti luni (27 septembrie 2010) şi marţi, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi a Institutului Goethe.

În timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, luni, la Ateneul Român din Capitală, un dialog cu Gabriel Liiceanu şi o lectură publică din romanul „Leagănul respiraţiei”, apărut la Editura Humanitas, din seria de autor „Herta Muller” a Editurii Humanitas Fiction.
Totodată, marţi, la Librăria Humanitas Kretzulescu, Herta Muller îşi va lansa romanele „Leagănul respiraţiei” şi „Călătorie într-un picior”. La lansare vor vorbi autoarea, Andrei Pleşu şi Denisa Comănescu, directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction. La finalul evenimentului Herta Muller va susţine o sesiune de autografe.

Citeste si:  SUA: Orbital Sciences a reuşit lansarea de probă a rachetei Antares

În programul Hertei Muller mai figurează şi o întâlnire cu presa, programată luni, la Hotelul Intercontinental din Bucureşti. Despre „Animalul inimii”, apărut la Polirom în 2006, în traducerea scriitoarei Nora Iuga, Herta Muller mărturisea: „Am scris această carte în memoria prietenilor mei români care au fost ucişi în timpul regimului Ceauşescu. Am simţit că este datoria mea să fac asta”.

Gabriel Liiceanu, directorul general al Grupului Humanitas, afirmă: „Îmi e greu să spun cât de mult mă bucură vizita doamnei Herta Muller la Bucureşti. Ea este unul dintre acei rari scriitori care m-au făcut să regăsesc tresărirea în faţa cuvintelor.” Scriitoarea germană originară din România, Herta Muller s-a născut la 17 august 1953, în satul Niţchidorf, într-o familie de şvabi bănăţeni.

Citeste si:  KFC şi Raiffeisen confirmă probleme foarte mari la PALAS

În perioada 1973-1976, studiază germanistica şi Limba şi Literatura Română la Universitatea din Timişoara. Apropierea de Aktionsgruppe Banat o aduce în atenţia Securităţii. Între 1977 şi 1979 lucrează ca traducătoare la întreprinderea Tehnometal din Timişoara. Ulterior, predă germana ca profesoară suplinitoare.

În 1982, debutează cu volumul de povestiri „Niederungen” („Ţinuturile joase”), în care cenzura a intervenit considerabil, urmat, în 1984, de un altul, „Drückender Tango” („Tangou apăsător”). „Niederungen” apare, în acelaşi an, în forma sa iniţială în Germania, fapt care îi aduce Hertei Muller interdicţia de a mai publica în România.

Constant hărţuită de Securitate, al cărei colaborator refuză să fie, Herta Muller emigrează în Germania în 1987, unde publică romane, între care se numără „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” („Der Fuchs war damals schon der Jager”, 1992), „Animalul inimii” (Herztier, 1994), „Atemschaukel (2009), volume de eseuri între care „Hunger und Seite” (Foame şi mătase, 1995), „Regele se înclină şi ucide” (Der Konig verneigt sich und totet”, 2003), precum şi volume de poezie din colaje.

Citeste si:  "Il Fazzoletto Bianco", cartea românului Viorel Boldiş, o oportunitate de a te apropia de subiectul dificil al imigraţiei

Herta Muller este laureată a numeroase premii importante – Premiul Kleist (1994), Premiul European pentru Literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul Franz Kafka (1999), Premiul pentru Literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2005). Academia Suedeză i-a atribuit în 2009 Premiul Nobel pentru Literatură. Până în prezent, cărţile Hertei Muller au fost traduse şi publicate în peste douăzeci de limbi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close