Turiştii de pe Champs-Elysées, ţinta furturilor de buzunare

Unul din patru furturi comise de minori la Paris are ca autor un român, potrivit unui raport de bilanţ al „poliţiei franceze de aglomeraţie” (nouă forţă de poliţie urbană, n.red) după primul an de funcţionare.

De la începutul anului, la Paris se observă o creştere a ratei infracţionalităţii, de 1,2%, ceea ce este destul de îngrijorător pentru autorităţi, cu atât mai mult cu cât în ultimii opt ani se înregistrase a scădere a crimelor şi delictelor, scrie ziarul francez Le Parisien de vineri.
Zona cea mai vizată este cea a Champs-Elysées. ‘În cartierele foarte frecventate se remarcă o revenire a delincvenţei îndreptate împotriva turiştilor’, declară primarul arondismentului VIII, François Lebel, care vorbeşte de creşterea numărului de hoţi de buzunare pe Champs-Elysées.

Citeste si:  Bulgaria refuză acordarea vizei unui diplomat rus

‘Este vorba de delincvenţi care sunt adesea foarte tineri şi care sunt controlaţi de reţele est-europene’, precizează primarul.
Furturile cu violenţă s-au înmulţit vertiginos. Dacă motivele pentru această recentă degradare a securităţii rămân de analizat, spectaculoasa creştere a ‘violenţei asupra persoanelor’ explică, în parte, rezultatele statistice negative, scrie Le Parisien.

Violenţele gratuite (în scădere pentru prima oară la nivel naţional) au crescut cu 9% în capitală. Însă creşterea violenţei care are ca mobil furtul înregistrează o ascensiune şi mai spectaculoasă – cu 27% în întreg Parisul şi chiar cu 37% în arondismentul XIX.
‘Această creştere vertiginoasă este, între altele, legată de furtul de obiecte tehnologice, precum smart-phone-uri sau i-pad-uri. Ele au explodat practic doar de câteva lunľ, spune Didier Ponzio, responsabil al filialei din Paris a sindicatului Unité-SGP FO.

Citeste si:  Un oraş argentinian a bătut recordul în materie de teste HIV/SIDA

Poliţia a pus la punct un plan de consolidare a efectivelor în sectoarele cele mai afectate de acest fenomen: zona Champs-Elysées şi arondismentele din estul capitalei (X, XVIII, XIX, XX). Surse sindicale susţin însă că aceste efective suplimentare vor figura doar pe hârtie. ‘Am cerut o îngheţare a efectivelor poliţiei din Paris (care numără circa 16.000 de funcţionari).

Dar, odată cu aplicarea reformei generale a politicilor publice, vom pierde din posturi’, spune Thierry Mazé, secretar al sindicatului Alliance pour le Grand-Paris. ‘Singura soluţie pentru a ramâne eficienţi ar fi să renunţăm la misiunile nepotrivite. În acest moment, la Paris, în fiecare zi, 600 de colegi sunt ocupaţi cu sarcini care nu ţin de competenţa poliţiei!’, subliniază liderul sindical.

Citeste si:  Alăptarea copiilor pe perioade mai lungi nu micşorează riscul acestora de a deveni supraponderali sau obezi
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close