Faţă în faţă cu cel mai represiv regim din lume: impresiile unui jurnalist sub acoperire

Phenianul este capitala care exemplifică cel mai bine un experiment stalinist care a decurs extrem de prost, scrie David McNeill, reporter la The Independent, care a călătorit sub acoperire în Coreea de Nord, s-a infiltrat într-o piaţă ilegală, dar şi-a văzut confiscat cardul de memorie al camerei foto de către autorităţile nord-coreene.

Comentariile sale sunt publicate în ediţia de luni a ziarului britanic. Asemenea feţei îmbălsămate a fondatorului naţiunii, Kim Ir Sen, care se odihneşte într-un sicriu de sticlă în mausoleul său din Palatul Kumsusan, Phenianul pe timp de noapte are o paloare de ceară, stranie, care nu poate ascunde descompunerea sa lentă.
De la etajul 40 al hotelului Yanggakdo, în care reporterul s-a cazat alături de alţi colegi sub acoperire, iluminarea slabă de la felinarele şi becurile slabe din apartamente sunt un indiciu al lipsei de combustibil şi de energie electrică a unui oraş, unde cele mai bine luminate sunt statuile gigantice ale lui Kim, care împânzesc oraşul.

Citeste si:  Dezvăluiri despre anii tinereţii lui Nelson Mandela

Pe de altă parte, bulevardele principale spun o poveste a sărăciei şi a malnutriţiei, după o reevaluare monetară anul trecut. Preţurile la alimente au crescut de 10 ori după reevaluare, pentru a ajunge apoi la aproape dublul nivelului lor anterior, punând nişte greutăţi enorme pe o economie deja schilodită.
Ghizii tratează vizitatorii cu maximă precauţie, grăbindu-i de la un loc aprobat la altul şi izolându-i într-un hotel poreclit Alcatraz, construit pe o insulă la o milă la sud-est de centrul oraşului.

Delegaţii au început deja să se adune pentru prima conferinţă a Partidul Muncitorilor din ultimele decenii. De marţi, ei se vor întâlni în Sala Mansudae pentru a discuta pe tema unui succesor pentru actualul dictor, Kim Jong Il, aflat în convalescenţă după un accident vascular cerebral suferit în 2008.
Alături de un coleg de la The Times, jurnalistul a reuşit să se infitreze într-un loc în care funcţiona o piaţă ilegală, unde femeile vindeau bucăţi de carne, legume, ba chiar lenjerie de corp, un bun de preţ în Coreea de Nord, gata să le ascundă la primul semn că ar exista probleme.

Citeste si:  Sărăcia, motorul marelui exod din Europa Centrală

În momentul în care reporterul a încercat să facă o fotografie, mulţimea aflată în piaţă a început să urle furioasă şi să arate spre străini. A apărut un oficial îmbrăcat în uniformă, iar camerele au fost confiscate. Reporterii au fost duşi la ceea ce părerea o secţie de poliţie.
Într-o engleză stâlcită, cei doi reporteri au explicat că au sosit în oraş ca delegaţi la Festivalul Internaţional de Film din Phenian şi că ieşiseră să facă doar o plimbare. Aparatele au fost returnate, însă cardurile de memorie reţinute.

Citeste si:  Vladimir Voronin: E timpul să nu mai admitem niciun fel de scrutin electoral

Reporterii au fost conduşi la hotel, acolo unde ghidul, domnul Cha, îi aştepta. Pe faţa sa s-a putut citi şocul atunci când a aflat ce s-a întâmplat. În societatea nord-coreeană, dominată de o ordine ierarhică rigidă, ghidul era responsabil pentru ceea ce se întâmpla cu turiştii.
Alţi colegi jurnalişti, trei scandinavi, un francez şi un american, vor suferi, alături de cei cei doi, o pedeapsă colectivă: un tribunal improvizat, prezidat de şeful companiei de turism, a fost creat în mare grabă.

‘Şefuľ a decretat că acţiunile lor, scrie reporterul, au creat o ‘pată neagră’ pe îmbunătăţirea relaţiilor dintre ţara sa şi Marea Britanie – iar reporterii au fost nevoiţi să scrie o scrisoare în care să se scuze ‘din inimă’ pentru ceea ce au făcut. Scrisoarea a fost citită tare, ‘şefuľ s-a declarat mulţumit, însă reporterii sub acoperire au rămas fără cardurile de memorie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close