Rusia şi China îşi intensifică relaţiile economice

Rusia şi China vor semna, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev, aflat în vizită la Beijing, şi a omologului său chinez Hu Jintao, mai multe documente importante privind extinderea cooperării în domeniul energetic, scriu ziarele moscovite.

Compania rusă Gazprom a anunţat, luni dimineaţa, că Rusia şi China vor semna inclusiv „Condiţiile principale de furnizare a gazelor în China”, deşi în timpul ultimei runde de consultări, cele două părţi nu ajunseseră la un acord în privinţa preţului.

Potrivit Kommersant, chinezii propun un preţde 150 de dolari pentru mia de metri cubi, nivel pe care Rusia îl consideră redus, argumentând că, dacă Beijingul vrea să-şi menţină ritmul înalt al creşterii economice, necesitatea sa de resurse enrgetice va spori, de asemenea, şi va fi nevoită să accepte un compromis. Din delegaţia care îl însoţeşte pe Medvedev în China fac parte şi directorul Gazprom, Aleksei Miller, şi cel al Lukoil, Vaghit Alekperov.

Citeste si:  Economia merge mai bine, dar prudenţa continuă să fie necesară

Potrivit consilierului preşedintelui, Serghei Prihodko, în urma rundei de consultări ruso¬chineze pe tema energiei, au fost pregătite pentru semnare o serie de documente, între care şi Protocolul la acordul interguvernamental referitor la cooperarea în sfera petrolului şi acordul general între compania rusească Transneft şi corporaţia naţională petrolieră China National Petroleum Corporation (CNPC).

Rusia ar urma să livreze Chinei petrol prin oleoductul Skovorodino – Mohe. Este vorba de o ramificaţie a conductei Siberia de Est – Pacific, care se construieşte spre China, potrivit contractului dintre Rosneft, Transneft şi CNPC, semnat în februarie 2009. Partea chineză le-a oferit companiilor ruseşti un credit în valoare de 25 de miliarde de dolari, în schimbul garanţiei Rusiei de a livra câte 15 milioane de tone de petrol anual, timp de 20 de ani, între 2011 şi 2030.

Citeste si:  Fotbal: Messi, primul jucător care a marcat 5 goluri într-un meci de Liga Campionilor

China şi-a dublat investiţiile în Rusia – titrează Nezavisimaia Gazeta, precizând că suma totală a acestorâ în intervalul ianuarie-iunie 2010, a constituit 260 de milioane de dolari, cu 58,5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Volumul total al investiţiilor este de 2,28 miliarde de dolari, în domenii precum industria lemnului, comerţ, industria textilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close