EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Sindicatele din învăţământ anunţă mitinguri de protest la Cotroceni şi Palatul Victoria, în 5 octombrie 2010

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ ‘Spiru Haret’ şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) vor organiza marţi (5 octombrie 2010), un miting la Palatul Cotroceni, în timp ce Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) va protesta în aceeaşi dată la Palatul Victoria.

„Vom protesta marţi la Palatul Cotroceni împreună cu sindicaliştii FEN, acolo unde avem un premier, pe Traian Băsescu, iar la Palatul Victoria vor protesta cei din FSLI, unde este adjunctul primului ministru, respectiv Emil Boc. Vrem să arătăm încă o dată poziţia colegilor noştri care în momentul de faţă sunt la limita subzistenţei”, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ ‘Spiru Haret’, Gheorghe Isvoranu.

Acesta a precizat că numai revenirea asupra măsurilor luate până în prezent de Guvern şi existenţa unui dialog social real ar putea determina renunţarea la mitingurile anunţate de federaţiile sindicale din învăţământ.
În privinţa organizării unei greve generale, Isvoranu a spus că, deocamdată, aceasta nu va avea loc, dar este posibilă o radicalizare a mişcării sindicale din toate domeniile, nu numai bugetare.

Acesta a precizat că sistemul bugetar, inclusiv învăţământul românesc, va avea de suferit şi în 2011, când ar putea pierde încă 15.000 de locuri de muncă. „Scrisoarea de intenţie către FMI trimisă de guvern prevede pentru acest an reducerea a 76.000 de posturi din sistemul bugetar, iar din 2011 a unui număr de încă 15.000. Întotdeauna disponibilizările din sistemul bugetar au fost făcute din sănătate şi din educaţie, dar nu şi în sectoarele unde a fost adusă clientela politica. De asemenea, tot pentru anul 2011 se prevede închiderea a 4.000 de şcoli”, a spus Isvoranu.

Potrivit liderului sindical, în domeniul salarizării bugetare există un proiect de lege care prevede de la 1 ianuarie 2011 rămânerea la aceleaşi salarii diminuate cu 25 la sută, dar şi pierderea tuturor drepturilor personalului didactic din contractele colective.
„Deocamdată nu a fost adoptat acest proiect, dar se vede că Guvernul îşi face propria lui politică, în detrimentul populaţiei României. Este un guvern totalitar care ne aminteşte de vremuri trecute”, a spus preşedintele FSI Spiru Haret.

Isvoranu consideră că în România au fost luate cele mai dure măsuri de austeritate din UE şi speră într-o solidaritate a colegilor din altă ţări europene. „Toate ţările UE vor să îşi unească eforturile în a găsi poziţii comune şi a protesta atât faţă de Guvernul României cât şi faţă de alte guverne unde s-au luat măsuri de austeritate, dar nu atât de dure”, a spus Gheorghe Isvoranu.
Liderul FSI a precizat că organizaţiile sindicale internaţionale vor trebui să influenţeze CE să ia măsuri în consecinţă, din acest motiv sindicaliştii români cerându-le ajutorul pentru mijlocirea unei întâlniri cu comisarii europeni pentru educaţie şi muncă.

„Le-am cerut ajutorul ca, imediat după 5 octombrie, să avem prin mijlocirea lor o întâlnire, la Bruxelles, cu comisarii europeni pentru educaţie şi cu reprezentanţii din departamentele de muncă şi drepturi sociale, dar şi cu comisarul european pentru justiţie pentru că în România s-au încălcat majoritatea legilor existente.
În România nu mai există Parlament, ci o marionetă în mâna guvernului care schimbă legile cum vrea, când vrea şi dacă vrea, prin aceste ordonanţe de urgenţă”, a mai adăugat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ ‘Spiru Haret’, Gheorghe Isvoranu.

Federaţiile sindicale din învăţământ organizează, marţi, la Bucureşti, cu sprijinul organismelor sindicale europene similare, conferinţa cu tema ‘Impactul crizei economice asupra domeniului educaţional”. În cadrul evenimentului sunt dezbătute problemele legate de efectele crizei în ţările Europei, cu accent pentru România şi strategii pentru diminuarea efectelor nocive asupra învăţământului. La această acţiune participă peste 90 de delegaţi din 29 de ţări şi 55 de organizaţii sindicale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata