EUR
4,84 RON
(+0.05%)
USD
4,30 RON
(+0.33%)
GBP
5,35 RON
(-0.68%)
CHF
4,54 RON
(+0.05%)
BGN
2,47 RON
(+0.21%)
BYN
1,77 RON
(+0.7%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.13%)
AUD
2,98 RON
(-0.44%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.23%)
INR
0,06 RON
(+0.34%)

BCR şi Volksbank ar putea fi primele bănci chemate în instanţă de clienţi

În timp ce Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a amânat cu o săptămână discuţia pe tema Ordonanţei 50 privind modificarea contractelor de credite bancare, mii de clienţi ai băncilor se pregătesc de procese, nemulţumiţi de actele adiţionale la contractele de împrumut, susţine Puterea.

Înainte de începerea acţiunilor în instanţă, clienţii şi băncile ar putea începe unele acţiuni de conciliere, prin care să fie exclus comisionul de risc, redenumit comision de administrare credit în majoritatea actelor adiţionale.

Aproape o mie de clienţi ai BCR se pregătesc de acţiuni în instanţă, în cazul în care unitatea bancară nu va accepta o acţiune de mediere. Pe lângă aceştia, peste 3.500 de clienţi ai Volksbank au demarat procedurile de chemare în judecată a instituţiei de credit.

Băncile încep concilerea prin SMS

Există şi clienţi ai băncilor care au renunţat la acţiunile din instanţă, fie pentru că procesul ar dura foarte mult, fie pentru că unii au primit semnale de mediere din partea unităţilor bancare. “Avem clienţi care au fost informaţi prin SMS că banca renunţă la comisionul de risc. Clienţii mai sunt informaţi că odată cu eliminarea comisionului de risc se modifică marja băncii. Pe lângă clienţii de la BCR şi Volksbank, aproximativ 150 de români care s-au împrumutat de la Raiffeisen vor să apeleze la instanţă. Alţi peste 400 de clienţi de la Bancpost aşteaptă procedurile de conciliere. Cele mai avansate proceduri pentru eventuale procese sunt pentru clienţii BCR. În funcţie de răspunsurile primite, în 12 sau 13 octombrie începem acţiuni în instanţă faţă de BCR”, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă  o parte dintre clienţii băncilor.

Citește și
1 Comentariu
  1. Nicu spune

    Oficiul Concurenţei din Franţa a aplicat amenzi substanţiale mai multor bănci pentru comisioane percepute ilegal în cazul unor operaţiuni. Suma acestor amenzi se ridică la circa 400 de milioane de euro, a treia ca mărime într-un clasament al sancţiunilor aplicate de forul francez de supraveghere a pieţei.
    Împărţirea “poverii” între mai multe bănci sancţionate nu este de natură să provoace perturbări în bilanţuri, în activitatea de ansamblu. Lovitura de imagine este însă mai usturătoare, ea venind după şocul crizei financiare care a bulversat întregul sistem bancar.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata