EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Bulgaria va adera la Schengen până în aprilie 2011

Bulgaria va adera la spaţiul Schengen până în aprilie 2011, titrează cotidianul sofiot Monitor. Mă aştept ca ţara noastră să adere la Schengen în timpul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, a declarat Ţvetan Ţvetanov, viceprim-ministru şi ministru de interne în guvernul bulgar, după o întâlnire la Bruxelles cu raportorul pentru Schengen al Parlamentului European, Carlos Coelho.

Ungaria urmează să deţină preşedinţia UE în perioada ianuarie-iulie 2011, precizează ziarul. Ţvetanov l-a informat pe Coelho despre progresul Bulgariei pe calea spre Schengen. Putem afirma cu certitudine că în momentul de faţă respectăm criteriile şi îndeplinim angajamentele pe care ni le-am asumat, datorită finanţării asigurate de către Comisia Europeană şi cofinanţării din bugetul naţional, care se ridică la 30 milioane de euro.

Chiar dacă nu s-a angajat cu date concrete, Coelho a anunţat că ‘în Uniunea Europeană există o voinţă politică ca Bulgaria şi România să adere la Schengen’. Raportorul Parlamentului European a subliniat că guvernul bulgar se descurcă foarte bine, depistează problemele la timp şi întreprinde măsurile necesare. Aceasta este calea spre atingerea ţintei.

Când vorbim de Schengen, vorbim de o încredere reciprocă, ceea ce înseamă să ne putem baza pe controlul vamal din Bulgaria şi să ştim că siguranţa noastră este garantată, a spus Coehlo. La Bruxelles, Ţvetanov s-a întânit şi cu Nicholas Ilett, directorul general al Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Rugat să comenteze faptul că Bulgaria este ţara cu cel mai mare număr de cazuri investigate de OLAF, Ilett a răspuns că acesta demonstrează faptul că autorităţile bulgare colaborează foarte bine cu OLAF şi că există o voinţă pentru depistarea fraudelor.

Sincer spus, aş fi fost mult mai îngrijorat dacă nu erau cazuri investigate, a declarat oficialul. Acesta a recomandat ca eficienţa sistemului judiciar din Bulgaria să fie îmbunătăţită şi a adăugat că sunt necesare mai multe rezultate în lupta împotrivă fraudelor şi a corupţiei.
Presa sofiotă citează şi declaraţia purtătorului de cuvânt al Comisiei, Michele Cercone, care a spus că Comisia Europeană (CE) nu condiţionează aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de problema romilor din Franţa proveniţi din aceste două ţări.

Aderarea la spaţiul Schengen are loc după o procedură strictă, pe baza unor criterii tehnice, a declarat Michele Cercone. Consiliul miniştrilor de interne din UE urmează să evalueze respectarea acestor criterii de către cele două ţări şi să decidă, prin unanimitate, dacă acestea pot adera la Schengen. Criteriile sunt legate de emiterea actelor de identitate biometrice, securitatea frontierelor, combaterea crimei organizate etc.

Comisia Europeană ajută cele două ţări să respecte criteriile şi dacă este posibil să adere în anul 2011, a asigurat Michele Cercone. Întrebat dacă ar exista vreo legătură între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Cercone a refuzat să dea un răspuns categoric.
Ziarul Sega scrie că ministrul Ţvetan Ţvetanov a supărat Comisia Europeană cu o declaraţie la adresa romilor. Comisia Europeană a apreciat, luni, drept inacceptabile afirmaţiile ministrului bulgar de interne potrivit cărora comunitatea romilor este ‘un incubator ce generează criminalitate’.

Întrebat în legătură cu acceptarea sau nu de către executivul european a unor asemenea declaraţii, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Pia Ahrenkilde, a replicat scurt: ‘Răspunsul este nu’.
Într-un interviu acordat jurnalului bulgar 24 Ceasa şi publicat luni, ministrul bulgar de interne, Ţvetan Ţvetanov, a cerut efectuarea ‘unei analize foarte serioase a problemelor pe care le ridică romii, întrucât mediile acestora reprezintă un incubator ce generează criminalitate’.

Postul de radio Darik îl citează pe europarlamentarul socialist Evgheni Kirilov, care califică poziţia Bulgariei în problema romilor din Franţa drept una neadecvată. ‘Reacţiile de genul ‘haideţi să tăcem ca noi să aderăm la Schengen, iar România – nu’ sunt atât de elementare că nici nu vreau să le comentez’, a declarat Kirilov în oraşul bulgăresc Sliven.
El a subliniat că fiecare cetăţean al Uniunii Europene are dreptul la libera circulaţie, iar dacă a încălcat legea, acest lucru trebuie dovedit şi în orice caz sancţiunea trebuie să fie personală. Incriminarea colectivă este o încălcare a drepturilor omului, a mai spus parlamentarul european.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata