Georgia bate la uşa NATO, apropiind Alianţa de graniţele Rusiei

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, va desfăşura joi, 30 septembrie, o vizită oficială în Georgia. La Tbilisi, Rasmussen intenţionează să discute pe marginea situaţiei politice din această ţară şi a prezenţei trupelor ruseşti pe teritoriul Abhaziei şi Osetiei de Sud.

De asemenea, în timpul vizitei sale va fi inaugurată o reprezentanţă oficială a NATO în Georgia. Potrivit ziarului rus Nezavisimaia Gazeta, este evident că vizita unui funcţionar de rang atât de înalt într-o ţară care nu este membră a NATO are, în primul rând, o rezonanţă politică şi depăşeşte cadrul obiectivelor anunţate oficial, mai ales în contextul politicii pe care SUA o desfăşoară de ceva timp la adresa Georgiei şi al situaţiei generale din Caucazul de Sud.

Georgia a trecut în mod consecvent prin mai multe etape în relaţiile sale cu NATO şi SUA. În prima etapă, Tbilisi lupta pentru favorul Administraţiei lui George W.Bush, care îşi elabora pe atunci abordarea faţă de acest stat postsovietic.
Administraţia lui Bill Clinton se remarcase printr-un elan de interes pentru Georgia, luând forma unor noi proiecte în domeniul transportului de resurse energetice şi transformând Tbilisi într-un promotor-cheie al intereselor americane şi aliaţilor din cadrul NATO.

Citeste si:  Parisul emite 26 monede noi cu valoarea de 10 euro şi efigia regiunilor franceze

George W.Bush a continuat acest curs de dezvoltare a relaţiilor cu Georgia, consolidând rolul acestei ţări în calitate de importantă ţară de tranzit pentru resursele energetice de la Marea Caspică, pe un traseu care să ocolească teritoriul Rusiei.
Folosind lozinci de luptă cu terorismul internaţional şi de consolidare a democraţiei, în Georgia au fost instruite unităţi antiteroriste, au fost realizate noi proiecte energetice, în timp ce resursele financiare i-au legat strâns pe politicienii georgieni de SUA.

Drept rezultat, Georgia nu mai trebuie convinsă de necesitatea cooperării cu NATO şi ţările occidentale: creditele şi împrumuturile externe au văduvit demult statul georgian de o politică externă independentă, este de părere ziarul rus.
Conflictul ruso-georgian din august 2008 a majorat atenţia SUA faţă de Georgia. În ianuarie 2009, între SUA şi Georgia a fost semnat un acord privind parteneriatul strategic, iar în iunie a fost înfiinţată o comisie mixtă pentru un astfel de parteneriat.

Citeste si:  David Cameron: "Imigranţii care nu vor să se integreze au perturbat comunităţile din Marea Britanie"

Într-un singur an de la conflict, Administraţia americană a acordat Tbilisi ajutoare în valoare de 1 miliard de dolari. Politica lui Barack Obama îşi trasează obiective la fel de mari. În anii viitori, Tbilisi trebuie să fie vioara întâi în formarea unui nou tip de relaţii între ţările din Caucazul de Sud.
Iniţiativa preşedintelui georgian Saakaşvili de a crea o confederaţie cu Azerbaidjanul şi Turcia urmăreşte planuri cu bătaie lungă, menite să modifice raportul de forţe în această regiune şi să expulzeze definitiv de acolo Rusia.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, spre acest scop sunt îndreptate eforturile Administraţiei Obama, care desfăşoară contacte militaro-politice cu liderii georgieni. În cadrul numeroaselor vizite ale militarilor americani sunt discutate probleme privind modernizarea forţelor armate ale Georgiei, apropierea lor de standardele NATO, perspectivele aderării acestei ţări la NATO şi participarea militarilor georgieni în operaţiuni din Afganistan.

O atenţie mare este acordată problemelor de stabilitate regională, cu atât mai mult cu cât poziţiile Rusiei şi NATO privind problematica georgiană diferă radical. Alianţa sprijină integritatea statului georgian şi consideră inacceptabilă recunoaşterea de către Rusia a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud. Ultima iniţiativă a SUA în acest sens este elaborarea de către Congresul american a unei rezoluţii privind ‘dezocuparea’ Georgiei.

Citeste si:  Fidel Castro a refuzat să fie operat după prima hemoragie intestinală, conform Wikileaks

Administraţia SUA acordă mare atenţie problemelor politice din Georgia, în special problemei privind caracterul succesoral al puterii. În 2013, în Georgia sunt programate alegeri prezidenţiale, iar SUA sunt interesate ca viitorul preşedinte să menţină cursul politic extern stabilit de actuala putere de la Tbilisi.
În context, Nezavisimaia Gazeta notează că problema relaţiilor dintre Georgia şi Rusia devine extrem de actuală, fiind lipsită deocamdată de o perspectivă la ameliorare, mai ales pe fondul activităţii diplomatice intense a Administraţiei americane.

Dacă ritmul şi nivelul de cooperare dintre Tbilisi, SUA şi NATO vor fi menţinute, atunci declaraţiile privind sprijinul acordat Georgiei în vederea aderării la Alianţă s-ar putea transforma în decizii concrete privind acceptarea Tbilisi în NATO, care se va apropia extrem de tare de graniţele Rusiei, conchide cotidianul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close