Unde se trăieşte cel mai bine în Cehia

Localităţile din zona graniţei de vest a Cehiei şi din estul ţării sunt locuri de trai ideale, aşa cum reiese dintr-un sondaj realizat printre 300  de localităţi din întreaga Republică Cehă de un ziar ceh online.

La sondajul realizat în urmă cu patru ani de ziarul menţionat, printre 300 de localităţi din Cehia, pe primul loc s-a aflat Tachov (vest), în timp ce în actualul sondaj, realizat înainte de alegerile locale, pe primul loc se situează Domazlice (sud-vest). Ambele au obţinut primul loc pentru faptul că s-au transformat din oraşe periferice în oraşe ale teatrului, culturii, finanţelor sănătoase şi ale boom¬ului în construcţii.

În pofida triumfului localităţilor Tachov şi Domazlice, în general înflorirea cea mai mare au avut-o în ultimii patru ani câteva localităţi din estul Cehiei. Printre primele douăzeci cele mai bune astfel de localităţi se numără 5 din regiunea Pardubice şi patru din fosta regiune a Cehiei de Est. Din Cehia de Sud, printre primele douăzeci de oraşe se află doar oraşul Cesky Krumlov.
Motivul este acela că niciunul din oraşele din sudul ţării nu a demonstrat că a investit atât în construcţii cât şi în cultură şi educaţie. Între primele douăzeci se numără şi patru oraşe din regiunea Moraviei de Sud.

Citeste si:  HARTA PREŢURILOR apartamentelor la nivel naţional. Cum vor evolua acestea?

Reţeta care a făcut ca Domazlice să ocupe primul loc pe listă a constat, conform primarului, Miroslav Mach, în primul rând în controlul cheltuielilor, în acest fel obţinându-se destui bani pentru investiţii sau pentru cofinanţarea unor proiecte europene, în acelaşi timp fiind eliminată corupţia. Din acest motiv, la Domazlice locuitorii se înmulţesc pe zi ce trece, la fel şi în alte oraşe de graniţă ca de exemplu Cheb, Tachov, Vimperk, Znojmo şi Mikulov.

Conform primarului, nu reprezintă un factor important faptul că aici se mută oameni care merg la lucru în Bavaria vecină ci faptul că oamenii vin şi rămân, momentul critic, în care oamenii plecau de aici, fiind depăşit.
Domazlice profită ţi de faptul că există aici două teatre, 5 coruri şi o orchestră de cameră iar şcoala elementară de artă are 700 de elevi. Pe deasupra, Domazlice slujeşte drept centru natural al regiunii şi nu este doar o staţie de trecere între sat şi metropolele mai mari.

Citeste si:  Doi ani de la Marele cutremur din Japonia - Galerie foto

În ultimii patru ani a apărut un trend invers şi anume creşterea interesului pentru locuitul în mijlocul naturii, departe de marile oraşe. Destinaţiile celor care se mută de la Ostrava sunt de exemplu localităţile montane Frydlant nad Ostravici şi Frenstat pod Radhostem.
Sondajul aktualne.cz a arătat încă acum patru ani că şanse de succes au mai ales acele localităţi care au reuşit să contracareze poverile din anii trecuţi şi care nu au permis apariţia de noi probleme.

Localităţi precum Most, Chomutov, Usti nad labem sau Ostrava se luptă de exemplu acum cu moştenirea industriei grele, investind mai ales în renovarea vechilor blocuri de locuit şi rezolvarea problemelor sociale.

Citeste si:  ONU estimează că economia mondială va înregistra o creştere de 2,4% în 2013
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close