Vizita Papei în Spania, “o afacere pentru toţi”

Va fi ‘o afacere spirituală şi economică, pentru oraşe şi pentru toată lumea’. Este ceea ce a declarat purtătorul de cuvânt al Conferinţei Episcopale Spaniole (CEE), Juan Antonio Martínez Camino, referindu-se la criticile privind costurile pe care le va presupune pentru vistieria publică vizita Papei Benedict al XVI-lea la Santiago de Compostela şi Barcelona în data de 6 şi 7 noiembrie.

‘Ceea ce se dă pe mere se va lua înzecit pe pere. Nimeni nu va pierde’, a conchis el la încheierea reuniunii comisiei permanente a episcopatului spaniol prezidată de arhiepiscopul Madridului Antonio María Rouco Varela, informează vineri ziarul El Periodico.
Pentru a contracara aceste critici care ‘apar neîncetať, purtătorul de cuvânt episcopal a insistat că prin vizita Papei, ‘nu numai că nu se vor piarde bani, ci chiar se vor câştiga, deoarece va aduce beneficii economice greu de estimat pentru că sunt mari, foarte mari’.

Citeste si:  Santiago de Compostela: Autorităţile au declarat încheiată căutarea victimelor la locul accidentului feroviar

Între sectoarele care vor obţine beneficii prin această vizită, se numără hoteleria. Asociaţia hotelierilor din Barcelona a recunoscut că vizita Înaltului Pontif va umple hotelurile în aceste zile având în vedere că preţurile vor înregistra o creştere de 15% – 20%. Ce care îşi vor închiria balcoanele sau apartamentele, profitând de prezenţa papei Ratzinger, par să-i dea dreptate lui Martínez Camino.

Purtătorul de cuvânt episcopal a argumentat că una din regulile Bisericii în faţa unor evenimente publice precum vizitele papale este austeritatea, având în vedere că se ţine cont de ‘până la ultimul euro’ şi se încurajează aporturile voluntarilor.
‘Vizita este mult mai ieftină decât oricare altă activitate socială. Nu se a face o risipă de niciun feľ, a precizat el. Cele opt ore pe care le va petrece Papa la Santiago de Compostela, la 6 noiembrie, vor costa circa 3 milioane de euro contribuabilul, potrivit autorităţilor locale, Xunta de Galicia.

Citeste si:  Oprea a mărit soldele şi funcţiile ofiţerilor din Armată

Costul vizitei la Barcelona va depăşi un milion de euro doar pentru asigurarea securităţii, curăţeniei şi reglementării traficului, deşi cele mai mari cheltuieli le va presupune retransmiterea la televiziune, care încă trebuie evaluate. Dispunerea marilor ecrane în jurul catedralei lui Gaudí va fi subvenţionată de grup de sponsori cu care Arhiepiscopatul a luat legătura.

Deşi nu s-a avut în vedere în niciun moment perceperea de bani pentru a asista la solemnele celebrări euharistice oficiate în piaţa Obradoiro şi în Sagrada Familia, cum s-a întâmplat cu recenta vizita a Papei la Londra, arhiepiscopul de Santiago, Julián Barrio, a convocat joi toate parohiile pentru a participa la o strângere de fonduri care să acopere cheltuielile turneului papal.

Colectarea de fonduri va avea loc sâmbătă 9 octombrie la slujbele de seară şi duminică 10 la toate celebrările euharistice. În perspectiva vizitei Papei, comisia permanentă a lansat un apel apostolic sub titlul ‘Bun Venit Sfinte Părinte!’ în care se arată că toate diocezele spaniole – nu doar cele din Santiago şi Barcelona, vor putea beneficia de ‘imboldul catolicismul pe care îl presupune vizita Înaltului Pontiť. Episcopii cer ca toţi credincioşii să-l întâmpine pe Joseph Ratzinger ‘cu dragoste şi rugăciuni’ şi, mai ales, să-l asculte cu reculegere.

Citeste si:  Putin nu exclude o nouă candidatură pentru preşedinţie în 2018

În comunicat se arată că Papa vine în pelerinaj la catedrala din Santiago de Compostela, unul din simbolurile emblematice ale rădăcinilor creştine din Spania, Europa şi America Latină. În ce priveşte Barcelona, el a adus un omagiu catedralei Sagrada Familia şi ‘genialului său arhirect şi servitor al lui Dumnezeu Antonio Gaudí’, amintind că încă de la proiectarea ei, la sfârşitul secolului al XIX-le, ‘Biserica avertiza că familia creştină bazată pe căsătorie constituie celula de bază a societăţii, căreia statul şi biserica trebuie să- acorde atenţie prioritară’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close