EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Băncile sunt obligate să transforme dobânzile fixe în dobânzi variabile

Băncile au obligaţia de a transforma dobânda fixă în dobândă variabilă, conform OUG nr. 50/2010 şi a Directivei 48, a declarat marţi (5 octombrie 2010) preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

Întrebat dacă băncile au dreptul să modifice dobânzile fixe în dobânzi variabile, Gheţea a răspuns: ” Nu au dreptul, sunt obligate. Este corectă transformarea în dobânzi variabile. Ceea ce nu este corect, este că se doreşte cu acest prilej să se reducă dobânzile, ceea ce nu este normal.”
„Băncile nu încearcă să schimbe dobânzile. Citiţi ordonanţa, citiţi Directiva 48, deci nu noi dorim aşa ceva, este o directivă europeană care spune că se fac numai dobânzi variabile, deci nu băncile încearcă să facă aşa ceva”, a subliniat preşedintele ARB.

La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Samuel Calotă, a declarat că băncile nu au voie să modifice dobânda fixă în dobândă variabilă decât cu acordul consumatorului.
„În momentul în care fac aşa ceva, sunt pasibile de sancţiune. OUG nr. 50 nu prevede în mod expres interzicerea de a transforma o dobândă fixă în variabilă şi invers, dar, cu acordul consumatorului, poate să modifice tipul de dobândă din variabilă în fixă sau din fixă în variabilă”, a precizat Calotă.

Potrivit vicepreşedintelui ANPC, în cazul în care clienţii nu sunt de acord, aceştia trebuie în primul rând să se adreseze băncii, iar, dacă aceasta nu înţelege să îi repună în dreptul iniţial şi în tipul de contract iniţial, atunci ei trebuie să se adreseze Autorităţii, care va face demersuri pentru a-şi obţine drepturile.
Referitor la şansele de câştig ale celor care au demarat procese colective sau individuale împotriva băncilor, Samuel Calotă a apreciat că, dacă unităţile bancare se abat de la litera legii şi au o practică nelegală, clienţii ar putea obţine câştig de cauză în demersul lor.

„Toată lumea trebuie să înţeleagă faptul că legea trebuie respectată şi nu poţi să te prevalezi de faptul că eşti un agent economic foarte mare şi îţi permiţi să încalci legea”, a spus Calotă.

Citește și
1 Comentariu
  1. Castin spune

    Eu chiar nu inteleg ce modifica ordonanta asta, niste comisioane abuzive sunt de acord, dar de ce nu se spune despre rata de referinta interna( sau marja fixa) care intra in formula de calcul a dobanzii? Practic bancile au marit aceasta marja, care va ramane fixa pe toata perioada de derulare a creditului !!!Vor fi clar dezavantajati cei cu imprumuturi in euro, pentru ca acum indicele Euribor este la minimul istoric, ceea ce nu a dus implicit la reducerea dobanzii, bancile avand grija sa mareasca marja prin act aditional, care repet, va ramane fixa. Cand indicii bursieri vor creste,(Eurobor, Robor), atunci vom vedea dobanzi mai mari decat cele care au fost initial stabilite la data contractarii.Aici va fi ingineria financiara, care va avantaja tot bancile !!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata