Deversarea de reziduuri toxice în Ungaria ameninţă întreaga Europă de Est

Reziduurile chimice toxice care au inundat luni (4 octombrie 2010) întregul district Veszprém din vestul Ungariei, după explozia produsă la rezervorul fabricii de alumină Ajkai Timfoldgyar al concernului MAL Zrt, au ajuns în pârâuri şi râuleţe şi ameninţă să polueze apele Dunării.

În cazul în care oxidul de fier va ajunge în principala arteră fluvială a Europei de Est, riscă să fie poluate şi Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina, relatează media ungare. Avaria, soldată cu moartea a cel puţin 4 persoane şi rănirea a peste 100, creşte în amploare. Marţi, nu se ştia nimic despre şapte persoane date dispărute încă de luni în localitatea Devecser.

Accidentul s-a produs luni la fabrica de alumină Ajkai, la 160 km de capitala ţării Budapesta. Ca urmare a exploziei survenite la depozitul de deşeuri toxice, s-au deversat cantităţi importante de reziduuri industriale, între care şi oxid de fier şi metale grele periculoase.
Aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice, scurse dintr-un rezervor avariat, au inundat satul Kolontar, în vestul Ungariei, potrivit MTI. Celula de criză pentru eliminarea efectelor avariei este condusă de ministrul de interne Sandor Pinter. Evacuarea locuitorilor din cele 3 localităţi afectate are loc cu ajutorul elicopterelor militare.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.