Interes reînnoit al Chinei faţă de Grecia

Premierul chinez Wen Jiabao a fost la Atena în cursul acestui weekend ca să îşi exprime susţinerea faţă de o Grecie slăbită şi să semneze mai multe contracte. Cele două ţări vor să-şi dubleze schimburile comerciale, până la 8 miliarde de dolari în 2015, scrie Le Figaro.

Cea mai mare putere emergentă din lume, China, se interesează intens de una din cele mai mici economii din zona euro, Grecia. Premierul chinez şi-a exprimat susţinerea categorică faţă de omologul său grec Georgios Papandreou. Beijingul vede în Grecia o poartă spre Europa şi Balcani.
‘China va face un efort intens pentru a susţine ţările din zona euro şi Grecia, ca să depăşească criza economică internaţională…

Citeste si:  Grecii sunt cu 40% mai săraci decât în 2008

China va participa la cumpărarea de noi obligaţiuni greceşti”, a declarat premierul chinez. Această promisiune va fi extrem de apreciată de Atena. Ea dovedeşte încrederea chinezilor în soliditatea financiară a Greciei, ajutată de Fondul Monetar Internaţional şi de Uniunea Europeană. Poate acest lucru va calma puţin şi pieţele care se tem că Grecia nu-şi va putea rambursa datoriile, potrivit Le Figaro.

‘Constat că mecanismul comun UE-FMI şi toate măsurile luate au avut rezultate pozitive. Grecia dispune de baze foarte puternice în domeniul marinei comerciale şi al comerţului şi odată cu relansarea economică internaţională, economia grecească se va redresa’, a asigurat Wen Jiabao. ‘Cred că Grecia va depăşi singură toate dificultăţile, prin propriile sale eforturi’. În al doilea trimestru, ţara a continuat să se afunde în recesiune, PIB-ul ei scăzând cu 1,5%, potrivit Eurostat.

Citeste si:  Cele mai bune destinaţii pentru a te retrage la pensie

Dând dovadă de încredere în pofida acestor statistici, China a semnat noi contracte cu Grecia. Cei doi parteneri speră să îşi dubleze schimburile comerciale până în 2015, până la 8 miliarde de dolari. Beijingul şi Atena au semnat două acorduri cadru vizând dezvoltarea investiţiilor chinezeşti în Grecia. Au fost, de asemenea, parafate unsprezece acorduri comerciale private.

Interesul Chinei faţă de Grecia datează din 2008, când grupul de logistică China Ocean Shipping Company (Cosco) a hotărât să gestioneze o parte a portului Pireu în schimbul sumei de 3,4 miliarde de euro. ‘China este ţară foarte importantă, cu mari nevoi de transport iar portul Pireu este pentru ea o poartă de intrare în Europa. Chinezii ne aduc în schimb know-how-ul lor şi ne ajută să ne îmbunătăţim competitivitatea’, declara în septembrie, pentru Le Figaro, braţul drept al premierului, Haris Pamboukis.
Grecia nu vrea să seducă doar China.

Citeste si:  Macron: Societatea franceză trebuie să fie vigilentă în lupta cu islamismul

Guvernul lui Georgios Papandreou a lansat o vastă campanie de promovare a investiţiilor străine în ţară. ‘Ţările din Golf, Rusia, Anglia, Franţa, Germania sunt potenţiali parteneri’, preciza Haris Pamboukis. La 24 septembrie, Grecia a semnat un acord de investiţii de 5 miliarde de euro cu Qatarul. Emiratul vrea să investească această sumă în turism şi energie, dar nu a dezvăluit niciun proiect concret.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close