Istanbul Express opreşte la Bucureşti timp de 3 zile

Reţeaua europeană de asociaţii culturale Nisi Masa, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Control N şi Asociaţia Culturală Make a Point, va organiza, joi (5 octombrie 2010) seară, o proiecţie specială de scurtmetraje româneşti, cu ocazia opririi la Bucureşti a trenului Istanbul Express.

Conform unui comunicat transmis luni, filmele alese sunt Captivi de Crăciun (r. Iulia Rugină), Zmeii (r. Vlad Ilicevici şi Andrei Tănase), Once upon a train (r. Mădălina Roşca şi Vlad Petri), Lampa cu căciulă (r. Radu Jude) şi Draft 7 (r. Luiza Pârvu, work in progress).
Selecţia filmelor nu este deloc una întâmplătoare. Pe de o parte, sunt filme care vorbesc despre comunicarea, apropierea şi poveştile care apar între oameni pe parcursul a zeci de ore de mers cu trenul sau pe parcursul a zeci de ore de aşteptat un tren.

Participanţii la workshop-ul Istanbul Express merg cu trenul spre Istanbul, iar în capitala României vor vedea un film realizat de doi români despre capitala Turciei – Ankara. Vlad Ilicevici şi Andrei Tănase semnează regia filmului „Zmeii”, în care fortăreaţa Ankarei, cea care a păzit oraşul timp de secole şi a găzduit mai multe civilizaţii în perioade diferite ale istoriei, este prezentată astăzi, când i s-au schimbat atât sarcina, cât şi conducătorii. „Zmeii” este un film realizat în cadrul unui proiect al asociaţiei Youth Participation and Intercultural Dialogue în colaborare cu Nisi Masa.

Citeste si:  Bloomberg: "Golaniada" din România, o lecţie pentru Turcia

Regizorii, sunetiştii şi directorii de imagine, participanţi la workshop-ul de film documentar Istanbul Express, au trecut până acum prin Talin, Helsinki, Turku, Stockholm, Berlin, Praga şi Bratislava şi au început să filmeze, împărţiţi în echipe de câte trei persoane, 5 documentare despre diversitatea lingvistică şi culturală din Europa.
Ei au trecut la propriu graniţele Europei şi au fost puşi faţă în faţă cu situaţii în care limba fiecărei ţări a jucat un rol crucial. Au explorat Europa noii generaţii şi felul în care aceasta vorbeşte. Joi, cei 15 participanţi se vor opri în Bucureşti. Ei vor avea trei zile la dispoziţie pentru a descoperi capitala României şi pentru a surprinde momente, întâmplări şi oameni semnificativi ai Bucureştiului.

Citeste si:  Obligaţii declarative cu termene în luna iulie 2012

Pentru că în Bucureşti chiar joi, când la „Make a Joi” sunt proiecţii de film gratuite (proiectate la sediul Make a Point) – cei 15 participanţi la workshop-ul Istanbul Express vor merge să se inspire pentru viitoarele lor filme documentare din cinci scurtmetraje româneşti. Apoi îşi vor continua călătoria spre Istanbul.
Printre cei 15 tineri cineaşti care vor fi prezenţi la Bucureşti şi la „Make a Joi” se numără şi trei reprezentanţi ai României. Aleşi în urma preselecţiei, regizorii Cătălin Muşat şi Mara Trifu şi directorul de imagine Mihai Marius Apopei şi-au început călătoria prin Europa din capitala Estoniei, Talin.

În cele trei zile pe care le vor petrece în Bucureşti, participanţii Istanbul Express vor ajunge şi la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. Cei 15 participanţi, împreună cu organizatorii workshop-ului, vor fi invitaţi la deschiderea Anim’est şi vor putea viziona filmul lui Sylvain Chomet realizat după ultimul scenariu al cunoscutului cineast francez Jacques Tati – Iluzionistul.

Citeste si:  Garnitură de sezon - gogoşari în sos de roşii

Pe 23 septembrie, odată cu trenul care a pornit din Talin, au mai pornit alte două din San Sebastian – Spania şi Torino – Italia. În fiecare tren, cei 15 participanţi produc câte cinci filme documentare despre ce înseamnă de fapt pentru ei această călătorie. Cele 3 trenuri trec prin 24 de oraşe din 18 ţări diferite, înainte de a ajunge la destinaţia finală, Istanbul (Capitala Culturală Europeană în 2010), pe 10 octombrie. Acolo va avea loc, pe 15 octombrie, proiecţia în avanpremieră a filmelor realizate în cadrul workshop-ului Istanbul Express.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close