EUR
USD
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Salariul mediu net a fost de 1339 lei în august 2010, cu 1,2% mai mic decât în iulie 2010

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în august de 1.339 lei, în scădere cu 16 lei (-1,2%) faţă de luna iulie, informează un comunicat transmis luni (4 octombrie 2010) de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de nivelul de 1.339 lei al salariului mediu net, cel mediu nominal brut a fost în august de 1.846 lei, tot cu -1,2% mai mic faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 0,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 92,3%.

Indicele câştigului salarial real pentru luna august 2010 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 98,6%. În comparaţie cu luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 113,3%, cu 1,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2010.
Cea mai mare scădere a salariului mediu net în sectorul bugetar în lunile iulie şi august, după aplicarea reducerilor pentru restabilirea echilibrului bugetar, a fost de 25% în învăţământ, 20% în sănătate şi asistenţă socială şi 13,9% în administraţie publică, faţă de nivelul din iunie 2010.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net în august faţă de luna precedentă în activităţile de învăţământ (-6,2%), sănătate şi asistenţă socială (-0,5%).
În activitatea de administraţie publică, câştigul salarial mediu net a crescut cu 1,2% în luna august ca urmare a acordării, în unele instituţii publice, a primelor de vacanţă ori a sumelor din alte fornduri (inclusiv pentru perioade anterioare).

Conform INS, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net, din sectorul economic, s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (-7%), în fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere (între -4% şi -5%).

Scăderi între -3% şi -4% au fost consemnate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii).
Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul economic, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime pentru ‘ziua minerului’), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic, a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Salariul mediu net a fost mai mare în august decât în iulie cu 9,9% în activităţi de editare şi cu 9,5% în activităţi extractive. Creşteri de 4% până la 8% au fost consemnate şi în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, inclusiv înregistrari audio şi activităţi de editare muzicală, extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, iar în servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) şi fabricarea băuturilor, creşterea salarială a fost cuprinsă între 2% şi 3%.

În general, specifică INS, în luna august 2010, în majoritatea activităţilor economice, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în luna precedentă, urmare nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic. Datele lunare privind câştigul salarial şi efectivul de salariaţi provin de la un eşantion de 25000 unităţi economico-sociale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata