Stare de urgenţă în Ungaria în urma scurgerii de la fabrica de alumină

Guvernul ungar a decretat marţi (5 octombrie 2010) starea de urgenţă în 3 districte din vestul ţării, în urma avariei survenite luni la rezervorul unei instalaţii de producere de alumină, în urma căreia cel puţin 4 persoane şi-au pierdut viaţa.

Starea de urgenţă este în vigoare pentru districtele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron şi Vas, iar scurgerea roşiatică provocată de explozia unui rezervor aparţinând fabricii de alumină a provocat o catastrofă ecologică ce ameninţă mii de persoane, a declarat pentru MTI secretarul de stat pentru mediu Zoltan Illes.
Până în prezent, circa un milion de metri cubi de substanţă s-a scurs din rezervorul avariat de la fabrica Ajka şi continuă să curgă, punând în pericol o zonă de 40.000 de kilometri pătraţi şi mii de rezidenţi, potrivit lui Illes.

Procesul de eliminare a consecinţelor accidentului va dura ani, estimează experţii, avertizând totodată că reziduurile scurse în afluenţii Dunării riscă să ajungă în apele fluviului. 4 persoane, între care şi un bebeluş de 3 luni, şi-au pierdut viaţa, peste 100 au fost rănite, iar încă 7 persoane (conform altor surse 4) sunt date dispărute în urma incidentului.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.