EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Cioloş ar putea câştiga bătălii, dar va câştiga şi războiul?

Dacian Cioloş este un nume cu care toţi vom fi familiarizaţi atunci când comisarul român pentru agricultură va finaliza reforma politicii agricole a UE.

Dar va fi nevoie de un miracol similar celui al multiplicării pâinii şi peştelui pentru a mulţumi milioane de agricultori din UE şi a-i convinge în acelaşi timp pe contribuabilii strâmtoraţi şi pe tensionaţii miniştri de finanţe că agricultorii merită încă partea leului din bugetul UE, scrie Irish Independent în ediţia de marţi, într-un profil făcut comisarului UE.

Dacian Cioloş (41 de ani) este un amestec interesant de influenţe. Provenind din una din cele mai sărace ţări din Europa, unde aproape o treime din forţa de muncă este încă dependentă de agricultură, Cioloş este un vegetarian cu un interes deosebit pentru agricultura ecologică.
Chiar dacă acest profil nu poate insufla încredere în rândul majorităţii fermierilor irlandezi, CV-ul său academic şi profesional este impresionant. Cioloş a studiat agricultura şi dezvoltarea rurală până la nivel de doctorat şi beneficiază de experienţă în politica la nivel înalt din anii în care a activat în calitate de consilier pe politica agricolă şi, ulterior, ca ministru al agriculturii în România.

Această experienţă îl va fi învăţat, desigur, câtă birocraţie există deja în sistemul de asistenţă a fermelor. Aparent, atunci când a fost numit în primul său post ministerial, Ministerul român al agriculturii era invadat de peste 1 milion de solicitări.
La conferinţele de presă şi la audierile din timpul agitatei sale vizite în Irlanda, Cioloş şi-a demonstrat priceperea în arta diplomaţiei, atent să facă aluzie la posibilităţile politice, fără a se pune vreodată în situaţia de a fi pus la colţ într-o anumită privinţă.

Cioloş, care şi-a finalizat studiile postuniversitare în Franţa şi s-a căsătorit cu o franţuzoaică, a dezvoltat relaţii foarte strânse cu unul dintre principalii aliaţi ai Irlandei în lupta pentru protejarea bugetului PAC.
Cu toate acestea, avertizează cotidianul irlandez, chiar dacă Cioloş reuşeşte în această bătălie, el mai are mult până la câştigarea războiului, din punctul de vedere al unui fermier irlandez. Va fi canalizată mai multă politică agricolă comună spre programele de mediu sau de dezvoltare rurală?

Şi cum va fi împărţit potul? Amintiţi-vă, în prezent, în Irlanda, numărul agricultorilor aflaţi în căutarea finanţării s-a triplat. Chiar dacă situaţia nu va fi uşoară, aceste reforme constante sunt probabil inevitabile pentru a-i convinge pe finanţatorii principali – contribuabilii strâmtoraţi financiar, care locuiesc din ce în ce mai mult în mediul urban – că banii lor nu sunt irosiţi de către cel mai important sistem de protecţie a fermelor din lume.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata